Članak

Zvonar crkve Notre-Dame u vrhu liste bestselera

(Patria) - Klasik iz 19. stoljeća Zvonar crkve Notre-Dame autora Victora Hugoa izbio je u sami vrh francuske liste najprodavanijih knjiga dan nakon što je požar nanio velika oštećenja ovom monumentu.

(Patria) - Klasik iz 19. stoljeća Zvonar crkve Notre-Dame autora Victora Hugoa izbio je u sami vrh francuske liste najprodavanijih knjiga samo dan nakon što je požar nanio velika oštećenja ovom monumentu.

Samo dan nakon nesreće, različita izdanja romana iz 1831. našla su se na prvim mjestima liste francuskog Amazona, online prodavnice knjige, dok je historija katedrale Notre-Dame na 6. mjestu.

Radnja romana smještenog u 15. stoljeće govori o prelijepoj Romkinji Esmeraldi koja je osvojila srca mnogih muškaraca, ali ponajviše grbavca Kvazimoda, poluslijepog i gluhog zvonara Notre-Dama.

Roman je postao klasik, a obzirom da je u centru zbivanja katedrala, smatra se piščevom namjerom da skrene pažnju na ovaj dragulj gotičke arhitekture koji je u to vrijeme bio zapostavljen, te mu se pripisuje zasluga za renovaciju koja je uslijedila sredinom 19. stoljeća.

'Sve oči su bile uprte u vrh crkve. Vidjeli su da se dešava nešto krajnje čudno. Na vrhu najviše galerije, iznad centralne rozete, širio se ogromni plamen između dva zvonika u vrtlogu iskri...',  pisao je Hugo u Zvonaru, a ovaj gotovo proročanski odlomak već drugi dan cirkulira društvenim mrežama.

U jednoj od brojnih ekranizacija romana, Esmeraldu je utjelovila poznata glumica Salma Hayek, čiji je suprug Francois Pinault, inače jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, donirao blizu 100 miliona dolara za obnovu katedrale, piše Patria.

 

#Lifemagazin