Članak

Krijumčarenje migranata: Uhapšeno devet osoba, oduzeti automobili, droga i municija

Policijski službenici Granične policije BiH, prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH, na području Bijeljine, Brčkog i Donjih Žabara.

SARAJEVO, (Patria) - Policijski službenici Granične policije BiH, prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH, na području Bijeljine, Brčkog i Donjih Žabara poduzimaju mjere i radnje lišenja slobode, pretresa objekata i pregleda osoba, te privremenog oduzimanja predmeta koji potiču iz počinjenja krivičnih djela. Aktivnosti policijskih službenika usmjerene su protiv organizirane kriminalne grupe koja je od januara do aprila 2019. godine na području Bijeljine, Brčkog, Bihaća i Gradiške krijumčarila migrante iz zemalja visokog migracijskog rizika, a najčešće: Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.

Pripadnici GPBiH tokom provođenja akcije kodnog naziva „Marakan“ dokumentovali su više slučajeva krijumčarenja osoba s područja R Srbije u BiH, te njihovo daljnje prebacivanje u zemlje
Evropske unije. Identificirano je 11 državljana BiH koji su prokrijumčarili više od 140 migranata čime su stekli značajnu protupravnu imovinsku korist.

Ovoj akciji prethodila je saradnja sa Tužilaštvom i Sudom BiH. Podršku u realizaciji akcije pružili su: Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Služba za poslove sa strancima BiH, ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona, projektni tim IPA 2017. i OSA BiH.

Obavljen je pretres 10 lokacija i lišeno slobode devet osoba koje će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predate Tužilaštvu BiH. Privremeno su oduzeta četiri
putnička vozila, određena količina opojne droge i municije.

#CrnaHronika