Objavljeno u kategoriji BiH na 16.04.2019 18:20:00

Direktora FUP-a imenovat će nova Vlada?

Foto: Arhiv

Piše: A. Varatanović


Izbor direktora Federalne uprave policije aktuelna je tema posljednjih nekoliko mjeseci otkako je bivši direktor Dragan Lukač podnio ostavku. Nakon što je Nezavisni odbor proveo intervjue sa sedam kandidata koji su se prijavili za čelnu poziciju te policijske agencije prvoplasirani je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH. Slijedi Milan Galić aktuelni policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona, zatim Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a. 

Kako saznaje agencija Patria najveći broj bodova Zoranu i Milanu Galiću dali su članovi NO Sead Bardak, Zdenko Kovač, Mirko Milićević i Elfada Gutić, dok su preostali članovi NO Amar Hadžiomerović i Enes Bezdrob najveći broj bodova dali Ensadu Kormanu i Milanu Galiću, zatim Zoranu Čegaru i Ljubanu Frljiću. Sjednici NO nije prisustvovao Branimir Orašanin zbog smrtnog slučaja u porodici. 

Za Zorana Galića veže se niz afera proteklih godina, ali to ga nije spriječilo da se prijavi za čelnu poziciju FUP-a niti da mu se da najveći broj bodova!? Pozicija direktora FUP-a interesantna je i Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ BiH što su pokazale i pristigle kandidature. Mediji su pisali da je riječ o većini kandidata bliskih toj političkoj stranci. Prvi direktor FUP-a u dva mandata bio je Zlatko Miletić, nakon toga na čelu FUP-a također dva mandata bio je Dragan Lukač. 

Iako se računalo na to da će direktor FUP-a biti Hrvat s obzirom da je ministar unutrašnjih poslova Bošnjak, sve su prilike da direktora ove policijske agencije neće imenovati Vlada u tehničkom mandatu. Posljednjih nekoliko sjednica Vlade FBiH upravo su bila sporna imenovanja.

Lista najuspješnijih kandidata bit će proslijeđena ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari koji bi je mogao držati kod sebe još nekoliko narednih mjeseci.  Zapravo, kada bi u narednoj Vladi FBiH ministar unutrašnjih poslova bio Hrvat, onda bi za direktora FUP-a bio biran Bošnjak.    

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android