Objavljeno u kategoriji Biznis na 16.04.2019 15:43:00

Kopač: Da BiH sada uđe u EU sve bi Elektroprivrede odmah bankrotirale izuzev HZHB

Foto Patria

NEUM, (Patria) - Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač na Energetskom samitu koji se odražva u Neumu istakao je da uvijek rado dolazi u Neum, ali da polako postaje nezanimljiv, "jer svake godine priča isto, a to je da su potrebne reforme, koje su sve napisane, ali nisu sprovedene, niti su zakoni usvojeni."

„Pošto pričamo o tranziciji neću toliko o prekršajima BiH unutar Energetske zajednice. Danas se crta nova granica između razvijenih i nerazvijenih zemalja.  Nekad se znalo zapadni dio je razvijeniji, mi tu na istoku Evrope malo manje razvijeni, Afrika je bila nerazvijena itd. Danas je to sasvim drugačije. Danas su zemlje koje idu veoma brzo na put dekarbonizacije, postaju globalno konkurentniji. To su Kina, Japan, Kalifornija, EU, ne sva, uglavnom taj sjeverozapadni dio. Zemlje koje zaostaju u tome na dugi rok bit će nerazvijene“, istakao je Kopač.

„I, šta se dešava, danas imamo tehnološku revoluciju u svijetu koja uključuje mjere energetske efikasnosti, sve pametnije uređaje koji troše sve manje i naravno prelazak na obnovljive izvore energije. Neko tu tehnološku revoluciju mora da plati. To se plaća kroz subvencije. Te subvencije, barem EU je veoma pametno uvela na način subvencioniranja obnovljivih izvora energije, plus opteretila je ugalj sa cijenom za emisije CO2“, kazao je Kopač.

Pojasnio je da su u generalnom sekretarijatu Energetske zajednice ovih nedjelja napravili studiju kako bi takav način djelovao kada bi isti pravni okvir važio i u unutar Energetske zajednice tj. i u BiH, kao što važi u Hrvatskoj, Sloveniji ili EU, znači opterećivanja uglja sa cijenom.

„Onda bismo na godišnjem nivou skupili 240 miliona eura koje bi morale biti samo za obnovljive izvore energije u cilju energetske efikasnosti. Na način da se to ne skuplja, indirektno se subvencionira proizvodnja uglja. Ako bi sada BiH ušla u EU sve Elektroprivrede osim HZHB koja ovisi o vodi bankrotirale bi preko noći! Najefikasnija termoelektrana Stanari imala bi 20 milion eura gubitka godišnje. Zatvorila bi vrata odmah. To je jaz koji se produbljuje i sve će biti teže uskočiti u voz EU ako BiH neće sada razmišljati o tome“, kazao je Kopač.

On je istakao da BiH prvo mora razmisliti da uvede neku taksu na CO2 emisije, koje mogu biti mala, ali da idu u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije i da se pomogne regijama gdje je ugalj na putu transformacije.
 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android