Članak

Vlada Srbije usvojila lex specialis o švicarcima: Otpisuje se 38 posto preostalog duga

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora.

BEOGRAD, (Patria) - Vlada Srbije usvojila je prijedlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švicarskim francima, kojim je predviđeno da se preostali dio duga konvertuje u eure, da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 posto i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 posto. Zakon bi trebalo do kraja sedmice da bude upućen u skupštinsku proceduru.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se ovim leks specijalisom rješava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rješenje, navodi se u saopštenju ministarstva.

"Ovaj leks specijalis je kompromisno rješenje između nekoliko zainteresovanih strana - građana, odnosno udruženja koja ih predstavaju, banaka, i države sa treće strane", naveo je Mali.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora.

Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavijesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji.

Nacrtom zakona biće omogućeno da se riješi problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švicarskim francima.

Predsjednica Udruženja građana CHF zaduženih u švicarskim francima, Jelena Pavlović, ocijenila je da je usvajanje lex specialisa dobra vijest za sve dužnike u ovoj valuti i rezultat kompromisa svih učesnika u pregovorima.

#Region