Članak

Počeo Energetski samit: Američki ambasador poručio da se mora sniziti cijena gasa

Neumu je počeo 5. Energetski samit koji će biti mjesto susreta više od 650 učesnika

(Patria) - U Neumu je počeo 5. Energetski samit koji će biti mjesto susreta više od 650 učesnika i donosilaca odluka u reformi energetskog sektora u našoj zemlji. Uvodna obraćanja imao je ambasador SAD, Eric Nelson koji je istakao da BiH ima nevjerovatan potencijal kada je riječ o energetskom sektoru.

“Zemlja već proizvodi više energije nego joj je potrebno. Nove investicije u termo, hidro i vjetroelektrane pomoći će da se taj  trend nastavi. Na ovogodišnjem samitu lideri će imati priliku čuti od stručnjaka koje su to reforme potrebne da se zaštiti okoliš i da se pomogne potrošačima za povećanje energetske efikasnosti, smanjenjem potrošnje i boljem pristupu prirodnom gasu i obnovljivim izvorima energije“, kazao je Nelson.

On je dodao da su nažalost cijena plina koju plaćaju građani BiH među najvišim u cijeloj Evropi.

„To je ono što se može i mora promijeniti, zato su reforme u fokusu ovog samita“, istakao je Nelson.

Ambasador SAD-a u BiH istakao je i da su reforme u oblasti prirodnog gasa blokirane već godinama.

„U suštini to je zbog međuentitetskih sporova. Rezultat  toga je da se BiH nalazi pod sankcijama EU, ali potrošači su ti koji najviše ispaštaju“, kazao je Nelson dodajući da će ove reforme pomoći BiH da nastavi izvoziti električnu energiju, ali i smanji cijenu cijenu za potrošače.

Ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann napomenula je da ovaj samit okuplja političare, ali i stručnjake iz ove oblasti.

„Ja bih naglasila da će fokus biti na energetskoj tranziciji, što znači odmicanje od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti. Ovo je važno za građane BiH“, kazala je Hohmann.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Matthew Field kazao je da se nada će ovaj Samit rezultirati novim reformskim putem energetskog sektora.

„Važno je zajednički raditi na ovom pitanju. Drago mi je da je usvojena prva Energetska strategija“, istakao je Field.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Khaldoun Sinno složio se da će Samit doprinijeti reformi, ali da je za to važno da se svi nivoi vlasti slože i rade u cilju energetske zajednice. 

Premijeri FBiH i RS Fadil Novalić i Radovan Višković složili su se da je energija pitanje svih pitanja, ali su zatražili i određene ustupke, tačnije razumijevanje za prelazne faze. U praksi, energetska tranzicija predstavlja sistemski prelazak sa konvencionalnih energetskih sistema na nove sisteme koji podrazumijevaju povećan udjel obnovljivih izvora energije, veće uštede energije i aktivniju ulogu potrošača energije.

Radi se o strukturnoj promjeni koja se događa širom svijeta i jedan je od zahtjeva EU energetske politike. Stoga, Bosna i Hercegovina mora pronaći put koji će joj omogućiti da ostvari potencijal neto izvoznika električne energije i pridruži se regionalnim i svjetskim trendovima energetske tranzicije.

U naredna tri dana, na 5. Energetskom samitu će se razgovarati i o statusu i izazovima tržišta u energetskoj tranziciji, o platformi potencijala biomase u BiH, reformi sistema poticaja obnovljivih izvora energije i građanskoj energiji, važnosti energetske efikasnosti, dok će posljednji dan biti rezervisan za razgovor o perspektivi gasnog sektora u energetskoj tranziciji. Također, posebno će biti zanimljiv panel o ulozi medija u procesu energetske tranzicije uz učešće predstavnika različitih sektora i urednika iz bh. medija.

Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekat Investiranje u sektor energije (EIA), Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH kroz projekte „Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH“ i

„Poticanje energetske efikasnosti u BiH“ i Britanska ambasada Sarajevo uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske. 

#Biznis