Članak

Notre-Dame: Požar pod kontrolom, sačuvana konstrukcija i veliki broj umjetnina

PARIZ, (Patria) – Nakon sati borbe sa ogromnim plamenom, vatrogasci su rano ujutru u utorak uspjeli staviti požar pod kontrolu.

PARIZ, (Patria) – Nakon sati borbe sa ogromnim plamenom koji je zahvatio katedralu Notre Dame u Parizu u ponedjeljak uvečer, vatrogasci su rano ujutru u utorak uspjeli staviti požar pod kontrolu, prenose agencije.

Prvi čovjek francuskih vatrogasaca Jean-Claude Gallet kazao je brojnim reporterima na mjestu požara da su jedna kula koja teži 750 tona i krov katedrale pali, ali da je osnovna struktura sačuvana, kao i dva tornja.

Gallet je objasnio da se operacija gašenja požara koncetrirala na zadnji dio katedrale gdje su sačuvana najvrijednija djela. Tom prilikom jedan vatrogasac je ozbiljno povrijeđen.

Pretpostavlja se da je požar nastao u zvoniku gdje je u toku veliki projekt renovacije prostora.

Uzrok požara je nepoznat i otvorena je zvanična istraga kako bi se utvrdio uzrok.

Prvi požarni alarm začuo se oko 18:30. Sat kasnije gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo potvrdila je putem Twittera da je u pitanju 'strašan požar' i da su vatrogasci već u akciji. Također je zatražila da se svi pridržavaju sigurnosnih uputa.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je planirao konferenciju za medije u ponedjeljak uvečer na temu žutih prsluka, otkazao ju je zbog vanredne situacije.

U svom obraćanju građanima Pariza, između ostaloga, najavio je kampanju za obnovu katedrale, rekavši da francuski narod treba biti ponosan 'jer smo ovu katedralu izgradili prije 800 godina, te je kroz stoljeća unaprijeđivali. Svečano izjavljujem: zajedno ćemo je obnoviti', najavio je Macron.

Novoizabrani predsjednik Biskupske konferencije Francuske, Eric de Moulins-Beaufort izjavio je da bi reizgradnja mogla trajati godinama.

Jedna od najbogatijih francuskih porodica Pinault već je donirala 100 miliona Eura za Notre-Dame, a francuska organizacija za kulturnu baštinu Fondation du Patrimoine najavila je prikupljanje sredstava na državnom nivou za rekonstrukciju.

Najposjećenije mjesto u Evropi

Notre-Dame de Paris, u prijevodu s francuskog, 'naša Gospa od Pariza' je srednjevjekovna katolička katedrala koja se smatra jednim od najvrijednijih primjera francuske gotičke arhitekture.

2013. godine katedrala je obilježila 850 godina postojanja.

Izgradnja katedrale započela je 1160. godine pod biskupom Maurice de Sully. Iako su glavni radovi privedeni kraju 1260. godine, dograđivala se i mijenjala tokom narednih stoljeća.

Originalni toranj Notre-Dame izgrađen je u 13. stoljeću, ali redizajniran i obnovljen u 19. stoljeću od strane arhitekte Eugena Viollet-le-Duc. Nova verzija koja je sada uništena bila je izgrađena od hrastovine obložene olovom.

Toranj je bio obgrljen sa 16 brončanih statua apostola koji su nedavno bili privremeno uklonjeni zbog renoviranja, te se smatra da su na sigurnom.

Katedrala Notre-Dame u kojoj je, između ostalog, krunisan Napoleon, gradila se duže od jednog stoljeća. I ranije je trpjela oštećenja, ali nikada ovakvog raspona.

Sredinom 16. stoljeća, Hugenoti su uništili skulpture koje su smatrali idolopoklonstvom.

Mnoge vrijednosti i blaga katedrale bila su ili ukradena ili uništena tokom Francuske revolucije krajem 18. stoljeća, a tokom Drugog svjetskog rata za vrijeme oslobađanja Pariza, zalutala zrna iz vatrenog oružja su lomila srednjevjekovno staklo na prozorima katedrale.

Katedrala Notre-Dame je jedan od najznačajnijih religijskih i kulturnih spomenika Pariza i svake godine je posjeti oko 12 miliona turista.

 

 

#Svijet