Objavljeno u kategoriji BiH na 15.04.2019 18:22:00

Dodik i Džaferović primili predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dudu

Foto Predsjedništvo BiH

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dudu.  Na početku susreta iskazano je zadovoljstvo posjetom predsjednika Dude i uvjerenje da će današnji susret pružiti osnovu za dalje jačanje saradnje na svim poljima, a naročito na ekonomskom planu. Republika Poljska snažno podržava evropski put Bosne i Hercegovine i nastavit će da pruža podršku i u narednim etapama puta ka članstvu u EU, kazao je predsjednik Duda. Odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Poljske su prijateljski i bez otvorenih pitanja, te kao takvi predstavljaju bazu za razvoj ukupnih bilateralnih odnosa. Potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se povećala vanjskotrgovinska razmjena i saradnja na infrastrukturnim projektima od zajedničkog interesa.

"Republika Poljska je svojim angažmanom u Višegradskoj grupi, te ostalim inicijativama i organizacijama pružila snažnu političku podršku Bosni i Hercegovini u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Članovi Predsjedništva BiH su iskazali zahvalnost za dosadašnju podršku i očekivanja da će se ona nastaviti i u budućnosti. Članovi Predsjedništva BiH su informisali predsjednika Dudu o političkoj situaciji u zemlji i ponovili opredijeljenost za evropski put zemlje i nastavak reformskog procesa, kako bi se stvorili povoljni uslovi za ubrzan ekonomski razvoj. Iskazali su nadu da će mišljenje Evropske komisije biti pozitivno, te da će zemlje članice Evropske unije dodijeliti kandidatski status
BiH u što skorijem vremenskom roku. Status kandidata za članstvo BiH u EU donio bi novu dinamiku na reformskom putu zemlje i priliku za nove razvojne projekte", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Branimir Jukić.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android