Članak

Berton za Patriju: Političari u BiH obavezali su se na poštivanje presuda za ratne zločine

Misija OSCE-a u BiH najoštrije osuđuje zapaljive izjave javnih zvaničnika koji negiraju potvrđene zločine, uključujući genocid.

SARAJEVO, (Patria) - Šef Misije OSCE u BiH Bruce G. Berton kazao je za agenciju Patria da "Misija OSCE-a u BiH najoštrije osuđuje zapaljive izjave javnih zvaničnika koji negiraju potvrđene zločine, uključujući genocid."

"Sve žrtve stradale u ratu moraju biti priznate, te moraju ostvariti pravdu. Negiranje bilo kojeg zločina počinjenog tokom rata stoji na putu adekvatnog suočavanja s prošlošću. Nažalost, zapaljive izjave su isuviše česte u BiH, a kada su izgovorene od strane onih koji imaju politički ili društveni uticaj, negativni odjek i uticaj na cjelokupno društvo je još i veći", kaže Berton. 

Misija OSCE-a u BiH podsjeća sve lidere u Bosni i Hercegovini na Deklaraciju o ratnim zločinima iz 2018. godine, potpisanu na Samitu država Zapadnog Balkana u Londonu, u okviru Berlinskog procesa.

"Ovom Deklaracijom se BiH obavezuje na priznavanje i poštivanje presuda međunarodnih i domaćih sudova u vezi sa ratnim i drugim najtežim međunarodnim zločinima, te se obavezuje na suzbijanje govora mržnje i veličanje ratnih zločinaca."

Pomirenje u BiH podrazumijeva potpunu predanost i iskrenu želju svih lidera u BiH da prihvate ono što je bilo i okrenu se ka pozitivnijoj budućnosti. Političari bi trebalo da se fokusiraju na budućnost BiH, na promovisanje uzajamnog razumijevanja, tolerancije i dijaloga, te da se suzdrže od interpretiranja i manipulisanja prošlošću u ime svojih političkih ciljeva, zaključio je Berton. 

 

#BiH