Objavljeno u kategoriji Region na 14.04.2019 14:10:00

Održana službena komemoracija u Jasenovcu

Foto Arhiv

(Patria) - U Jasenovcu je održana službena komemoracija za žrtve koncentracijskog logora u Jasenovcu. Predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandroković sudjelovali su na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora, u spomen-području Jasenovac, javlja HRT, prenosi Patria.

Jandroković je odbacio tvrdnje da se Vlada RH više bavila komemoracijom u Bleiburgu nego u Jasenovcu, istaknuvši da Vlada čini velike napore kako bi se umanjile društvene napetosti i komemorirali žrtvu, a posebno veliki napor oko toga uložen je i ove godine.

- Moja poruka je da pokušamo shvatiti jedni druge, da uvažavamo bol i patnju svih onih koji imaju svoje gubitke, posebno onih koji su ubijani na različitim stratištima, pa tako i ovdje u Jasenovcu, to je moj apel - da bolje razumijemo jedni druge - rekao je Jandroković.

Naglasio je da se hrvatski državni vrh u Jasenovac danas došao pokloniti žrtvi ljudi koji su nevini ubijeni zbog svoje vjere, nacije, političkog uvjerenja.

- To je bio zločin ustaškog režima koji treba jasno osuditi, poslati poruku posebno mlađim naraštajima da sloboda, demokracija i mir nisu dani sami po sebi, da zlo postoji oko nas i da se protiv njega moramo boriti - poručio je Jandroković i dodao da bi volio da nema podjela i da je više uključivosti i razumijevanja u društvu.

Premijer Andrej Plenković također je komentirao komemoraciju u Jasenovcu te činjenicu da je bilo više komemoracija. 

- Skoro 75 godina nakon tih događanja moramo raditi na uključivosti u društvu, smanjenju posjela, toleranciji, dijalogu, njegovanju kulture sjećanja, na obrazovanju mladih o važnim trenucima hrvatske povijesti, osobito Drugog svjetskog rata. Jedna kolona, kao što sam to već rekao, bila bi zdrava i dobra odluka za hrvatsko društvo te za emancipaciju ovih tema u modernoj Hrvatskoj.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Jučer je cvijeće položila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a komemoraciju su održali dan ranije udruženja žrtava. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android