Članak

Intervjui sa kandidatima za direktora FUP-a, imenovanje bi moglo sačekati?

Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH propisuje da direktor ne može biti iste nacionalnosti što znači da u igri ostaju samo kandidati iz reda Hrvata.

SARAJEVO, (Patria) – Intervjui sa sedam preostalih kandidata za direktora Federalne uprave policije bit će održani u ponedjeljak 15. aprila nakon čega će Nezavisni odbor Parlamenta FBiH utvrditi rang listu kandidata koju će proslijediti ministru unutrašnjih poslova FBiH.

Za direktora Federalne uprave policije u igri su: Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, Ensad Korman, službenik FUP-a (iako je on izabran za zamjenika direktora FUP-a), Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, Mustafa Hujdurović, inspektor FUP-a, Milan Galić, aktuelni policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona, Ljuban Frljić, načelnik Operativnog centra MUP SBK Travnik i Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug Čapljina GP BiH.

S obzirom da je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Bošnjak, Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH propisuje da direktor ne može biti iste nacionalnosti što znači da u igri ostaju samo kandidati iz reda Hrvata odnosno Zoran Čegar, Zoran i Milan Galić, Robert Perić i Ljuban Frljić.

Agencija Patria ranije je objavila da bi to mogao biti Robert Perić koji je u robinskim vezama sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem. Za Perića se od ranije veže afera oko prijema VII i VIII klase kadeta u Graničnu policiju BiH. 

Zanimljivo je da je jedan od kandidata i aktuelni direktor Granične policije BiH Zoran Galić kojem je 2018. godine obnovljen drugi mandat na čelu te policijske agencije. S obzirom da je Granična policija BiH prva na udaru zbog migrantske krize, a što se Galiću i zamjera da nije bilo dobre organizacije i adekvatnog odgovora na dolazak migranata, moguće je da Galić traži drugu poziciju kako bi pobjegao od gorućeg problema sa migrantskom krizom.

I predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je prije nekoliko dana da BiH nije spremno dočekala talas migranata i da nema kontrole nad njima. Iako je cijelu 2018. godinu bilježen stalni rast migranata, Galić je kasno reagirao tražeći dodatni broj ljudi tek skoro polovinom prošle godine. Iako se najavljuje novi i veći talas migranata, Granična policija BiH iscrpila je sve svoje kapacitete, te je zatražena pomoć Oružanih snaga BiH.

GP BiH posljednjih godina potresaju i druge afere, od nestanka municije i policijske opreme iz skladišta, do upitne diplome direktora Galića, namještenih prijema kadeta i  narušenih međuljudskih odnosa unutar samog rukovodstva GP-a.

Inače, Galić je prije dolaska u GP BiH bio policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona kada je 2009. godine ubijen navijač FK Sarajevo Vedran Puljić. Pravi krivac za njegovu smrt nikada nije otkriven, iako je Puljić pogođen metkom iz policijskog pištolja.

Neki mediji su objavili da je favorit za poziciju direktora FUP-a Milan Galić, policijski komesar ZHK. Isto tako, postoji mogućnost da se zbog opstrukcija i zaustavljenog procesa formiranja vlasti blokira i izbor direktora FUP-a s obzirom da bi Vladi prijedlog trebao uputiti još uvijek aktuelni ministar Aljoša Čampara (SDA). Vrlo je moguće da on to neće učiniti kao što je mjesecima čekao sa prijedlogom za zamjenika direktora FUP-a te time omogućio Draganu Lukaču da ostvari nezakonite beneficije i dobije otpreminu u visini od 30.000 KM.

#BiH