Članak

Britanski parlamentarci traže Asanžovo izručenje Švedskoj

Poslanici ističu da bio taj gest uputio "snažnu poruku da je prioritet Britanije borba protiv seksualnog nasilja i da je London ozbiljan po pitanju takvih optužbi”. 

SARAJEVO (Patria) - Više od 70 britanskih poslanika potpisalo je peticiju kojom apeluju na Ministarstvo unutrašnjih poslova da Džulijana Asanža izruči Švedskoj, ukoliko to ova zemlja zatraži, a ne Sjedinjenim Američkim Državama. 
Poslanici ističu da bio taj gest uputio "snažnu poruku da je prioritet Britanije borba protiv seksualnog nasilja i da je London ozbiljan po pitanju takvih optužbi”. 
"Mi, naravno, ne pretpostavljamo krivicu, ali smatramo da je potreban sudski proces i da oštećena strana u Švedskoj treba da dočeka pravdu", naveli su u pismu. 
Poslanici, takođe, ističu da je nekoliko optužbi za silovanje protiv Asanža odbačeno zbog zastarjelosti slučaja i da jedini preostali slučaj zastarijeva u avgustu 2020. godine. 
Džulijan Asanž, osnivač "Vikiliksa", uhapšen je 11. aprila u Ambasadi Ekvadora u Londonu u kojoj se krio posljednjih sedam godina. 
On je pred britanskim sudom proglašen krivim za kršenje uslova kaucije 2012. godine, a sud će presudu donijeti na drugom saslušanju 2. maja. 
SAD su zatražile izručenje Asanža, kojeg je Vašington optužio za zavjeru s ciljem da ostvari pristup povjerljivom računaru administracije SAD zajedno sa bivšim američkim vojnim obavještajnim analitičarom Čelsijem Meningom 2010. godine. 
Podsjetimo, Assange se sklonio u Ambasadu Ekvadora 2012. godine, kako bi izbjegao izručenje u Švedsku. 
Prilikom Asanžovog boravka u Švedskoj u oktobru 2010. godine, policija te države počela je istraživati njegovu umiješanost u slučaj silovanja. 
Kada su britanske vlasti Švedskoj odobrile izručenje Asanža, on je u junu 2012. godine našao utočište u Ambasadi Ekvadora, gdje je dobio diplomatski azil. 
Asanž vrdi da ga Vlada Švedske traži jer ga želi izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi mu sudili za veleizdaju u vezi sa objavljivanjem povjerljivih informacija na Vikiliksu. 
On je programer, novinar i aktivista, glavni urednik i osnivač Vikiliksa, organizacije koja objavljuje tajne informacije i povjerljive dokumente od anonimnih izvora "zviždača". 

#Svijet