Objavljeno u kategoriji Biznis na 13.04.2019 11:41:00

Delegacija BiH predvođena guvernerom CBBiH Senadom Softićem na proljetnom zasjedanju MMF -a i SB

Foto: CBBiH

WASHINGTON, (Patria) - Delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić, prisustvuje proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (SB) u Washingtonu od 12. do 14. aprila, saopćila je Centralna banka BiH.

Delegacija je tokom boravka održala niz sastanaka sa visokim zvaničnicima MMF-a i Svjetske banke, među kojima vrijedi istaći sastanke sa Taom Zhangom, zamjenikom upravne direktorice MMF-a, Poulom Thomsenom, direktorom Odjeljenja za Evropu u MMF-u, Cyrilom Mullerom, potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i region centralne Azije, Anthonyem De Lannoyem, izvršnim direktorom u MMF-u i njegovim zamjenikom Richardom
Doornboschem, sa Koenom Davidseom, izvršnim direktorom u SB te Martinom Petrijem, šefom Misije MMF-a u Bosni i Hercegovini.

Sa visokim zvaničnicima MMF-a se, između ostalog, razgovaralo o saradnji i Programu Bosne i Hercegovine sa MMF-om koji je trenutno u zastoju. MMF je izrazio spremnost za nastavak pregovora, čim se steknu svi potrebni uslovi. 

Na sastanku holandsko-belgijske konstituence, kojoj je prisustvovao guverner CBBiH, razgovarano je o globalnom ekonomskom kontekstu, mogućnostima i politikama.

Takođe, prezentovana su i globalna ekonomska predviđanja za 2019. godinu. Guverner je održao i nekoliko bilateralnih sastanaka vezanih za saradnju CBBiH i MMF-a kroz program tehničke pomoći. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android