Članak

Brexit: Dugi produžetak roka ili izlazak bez plana u petak, EU večeras donosi odluku

(Patria) – Evropska Unija će odobriti drugi produžetak roka za Brexit na vanrednom samitu u srijedu, ali će vjerovatno odlučiti o znatno dužem od traženog roka, prenose agencije.

(Patria) – Evropska Unija će odobriti drugi produžetak roka za Brexit na vanrednom samitu u srijedu, ali će vjerovatno odlučiti o znatno dužem od traženog roka, prenose agencije.

Britanska premijerka Theresa May zatražila je produžetak do 30. juna, ali EU diplomate razmatraju opcije roka do kraja godine ili čak do marta 2020.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio da također podržava 'najsigurniju' opciju roka do marta 2020. godine kako bi Britanija našla najbolje rješenje za izlazak iz bloka.

Francuska se protivi dugom produžetku roka, te se špekulira da bi predsjednik Macron mogao zahtijevati od May da potpiše dokument kojim se pravno obavezuje da će se suzdržati od upotrebe veta u kontekstu EU odlučivanja, piše Reuters.

Evropske lidere s razlogom brine opcije Brexita u petak bez plana jer bi to potreslo finansijska tržišta, oštetilo ekonomiju Unije vrijednu 16 milijardi, a također bi uzdrmalo i globalnu trgovinu.

Istovremeno, značajniji produžetak roka dovodi u pitanje izlazak iz EU uopće, te otvara prostor za drugi referendum i izbore, kao i vjerovatnoću bržeg odlaska May s premijerske funkcije.

Mediji navode da su EU lideri frustrirani premijerkinim upravljanjem Brexitom, te ga mnogi smatraju skretanjem s puta i agende koji su pred EU, naročito u pogledu odnosa sa SAD i Kinom.

Francuski zvaničnici su naglasili da ukoliko se na samitu odluči o izlasku bez plana u petak, predstavnici Velike Britanije ne bi trebali učestvovati u dijelu diskusije o budžetu EU kao i u izborima predsjednika izvršne komisije ovog saveza.

May će predstaviti strategiju pred 27 lidera EU članica u srijedu, nakon čega će se povući kako bi grupa razmotrila njen zahtjev.

 

#Svijet