Članak

Nastavak akcije Kasa: Uhapšeno šest uposlenika Metropolisa

Uposlenike je slobode lišila SIPA zbog spriječavanja dokazivanja i davanja lažnog iskaza. 

SARAJEVO, (Patria) - U nastavku akcije "Kasa" u kojoj su uhapšeni poznati sarajevski ugostitelji zbog utaje poreza koji su priznali izvršenje krivičnog djela, danas je uhapšeno šest uposlenika Metropolisa potvrđeno je iz Tužilaštva KS. 

Uposlenike je slobode lišila SIPA zbog spriječavanja dokazivanja i davanja lažnog iskaza. 

"Nakon kriminalističke obrade bit će predati u nadležnost Tužilaštva KS", saopćila je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS. 

Općinski sud u Sarajevu odredio je 25. marta 2019. godine jednomjesečni pritvor Olegu Krautblattu i Ines Juretić, osumnjičenima za računarske prevare u predmetu "Kasa". Njima je određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, da bi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti krivično djelo. Kraublatt i Juretić se sumnjiče da su prodavali poseban softver tzv. "Inspirit Gastro" ugostiteljskim objektima širom entiteta Federacija BiH, a koji je ugostiteljima omogućavao utaju poreza preko lažiranja fiskalnih računa. 

Prema pet osumnjičenih Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana) i Šaćiru Čediću (Vatra) određene su mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima.

I za osumnjičenog Bakira Hadžića vlasnika restorana Una zatražene su mjere zabrane.  

#CrnaHronika