Članak

Izbori u Izraelu: Oba kandidata proglasila pobjedu, Netanyahu u blagoj prednosti

(Patria) – Iako su oba kandidata proglasila pobjedu na izborima u Izraelu, tri državne televizije te zemlje prenijele su da je Benjamin Netanyahu pobjednik.

(Patria) - Iako su oba kandidata proglasila pobjedu na izborima u Izraelu u utorak navečer, tri državne televizije te zemlje prenijele su da je Benjamin Netanyahu pobjednik.

Njegova pobjeda se temelji na 97% pobrojanih glasova, a bila je neizvjesna sve do samo finala izbornog procesa zahvaljujući velikoj podršci koju je od glasača dobio njegov rival centrista Benny Gantz.

U jednom trenutku, obje stranke su proglasile pobjedu.

Netanyahuova stranka Likud desne orijentacije i stranka bivšeg armijskog generala Gantza Plavo i bijelo su obje osvojile po 35 mjesta, što u konačnici znači 5 mjesta više za Likud.

Od 97% glasova koliko je do sada izbrojano, nijedna od kandidatskih stranaka nije osvojila vladajuću većinu.

Netanyahu (69) je pod velikim pritiskom u zemlji zbog optužbi za korupciju u tri slučaja.

Obraćajući se nakon prvih prebrojavanja glasova, svoju pobjedu nazvao je 'kolosalnom' napominjući da se još uvijek čekaju zvanični rezultati.

Dosadašnji rezultati pokazuju da je 65 od 120 mjesta u izraelskom parlamentu pripalo bloku desnih stranaka na čelu sa Netanyahuom, dok je preostalih 55 pripalo grupama lijevog centra.

Netanyahu bi utoliko bio u mnogo boljoj poziciji da formira većinsku vladu jer bi koalirao sa savezničkim nacionalnim strankama desne i religiozne orijentacije, dok Gantz ima manje potencijalnih partnera za koaliciju.

Konačni rezultati će biti objavljeni u petak.

Ako pobijedi, za Netanyahua će ovo biti peti mandat po redu što ga čini premijerom sa najdužim mandatom u historiji Izraela.

 

#Svijet