Članak

Beograd: Suđenje za zločine u selu Kravica, žrtve ogorčene zbog odugovlačenja procesa

U svojstvu svjedoka odbrane danas je svjedočio Boško Budimir, koji je kako je rekao bio pobjegao od rata u BiH, ali su njega, brata i oca prisilno odveli na ratište.

BEOGRAD, (Patria) - Na Posebnom odjeljenju Višeg suda u Beogradu danas je održan još jedan glavni pretres na suđenju za ratne zločine na području sela Kravica, u predmetu Nedeljko Milidragović i drugi. 

U svojstvu svjedoka odbrane danas je svjedočio Boško Budimir, koji je kako je rekao bio pobjegao od rata u BiH, ali su njega, brata i oca prisilno odveli na ratište, tačnije u Centar za obuku na Jahorini.

Budimir je, prema svjedočenju, bio zadužen za održavanje mehanizacije i borbenih vozila, dok je istovremeno prolazio pješadijsku obuku. 

"Jedan dan došli su autobusi. Tek u putu saznali smo da idemo ka Srebrenici, a kazali su nam da treba da popravimo neke transportere i obezbijedimo UNPROFOR", rekao je Budimir. 

Kaže da im je optuženi Milidragović naredio da transporter voze u Bjelovac, odakle su ga odvezli u Zvornik. U Zvorniku je prespavao kod optuženog Milidragovića. Drugi transporter UNPROFOR-a, nakon što su ga popravili odvezli su u Janju. 

Na pitanja sutkinje, svjedok je kazao da je naređenja dobijao od Nedeljka Milidragovića, kao i da je dio njegove čete otišao u Srebrenicu. Svjedok se požalio i da je povremeno bio maltretiran tokom obuke. 

Kazao je i da je 14. jula vidio Milidragovića u Bjelovcu, ali da nije siguran je li tu bio tokom noći. Svjedok je pod zakletvom rekao da nije učestvovao u ratnim dejstvima, ali da je čuo priče o ubijenim muslimanima. 

Ono što je obilježilo svjedočenje Budimira je činjenica da se često pozivao na protok vremena, zbog čega se kako je rekao nije mogao sjetiti nekih imena i detalja. 

U nastavku pretresa napravljen je uvid u spisak ekshumacija tijela žrtava za koje su optuženi Milidragović i drugi. Prikazan je spisak 1.313 žrtava. Prema spisima prva ekshumacija obavljena je 9. jula 2001. godine. 

Zanimljivo, tokom prikazivanja spisa, koje je dostavio Sud BiH, optuženi Milidragović požalio se da on "ne može stalno gledati bh. zastavu, jer ne vjeruje u te njihove dokaze". 

"Nemam ništa protiv BiH, ali imam protiv njihove pristrasnosti", poručio je optuženi Milidragović. 

Potom su pokazana geografska područja na kojima se nalaze masovne grobnice, uključujući sekundarne i tercijalne grobnice. Odbrana je prigovorila da na pojedinim zapisnicima Kantonalnog tužilaštva Tuzla nema potpisa i pečata.

Naredna ročišta zakazana su za 16. maj u 14.30 sati, te 20. maja u 9.30 sati.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović nakon održanog ročišta kazao je za Patriju da se postupak namjerno odugovlači, kako bi se izgubio interes javnosti, ali i žrtava. 

"Ovo je nastavak onog što imamo od podizanja optužnice. Nije sporna samo odbrana, nego i Tužilaštvo koje vodi postupak u pogrešnom smjeru", rekao je Tahirović. 

Dodaje da i svjedoci koriste mogućnost da se po nekoliko puta ne odazovu, a kada se odazovu smišljaju sopstvenu priču. 

Svakom ročištu osim žrtava prisustvuju i pristalice radikala Vojislava Šešelja, u svojstvu podrške ratnim zločinima. 

"Mi smo na neki način navikli na njih, jer znamo šta oni tu rade", kazao je Tahirović. 

U ovom slučaju optuženi su Milidragović Nedeljko, kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Batinica Milivoje, Dačević Aleksandar, Miletić Boro, Petrović Jovan i Parović Dragomir kao pripadnici tog voda, a Golijanin Aleksa i Vasić Vidoslav kao pripadnici 1. voda 1. čete Centra Jahorina.

Optuženi su da su kršeći pravila međunarodnog prava dana 14. jula 1995.godine, unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica (dalje Hangar Kravica), opština Bratunac, Bosna i Hercegovina, prema civilnom stanovništvu i licima koja ne uzimaju direktno učešće u neprijateljstvima, muškarcima bosanskim Muslimanima, optuženi Milidragović naređivao pripadnicima 2.voda, uključujući okrivljene Batinica Milivoja, Dačević Aleksandra, Miletić Boru, Petrović Jovana i Parović Dragomira, kao i pojedinim pripadnicima 1.voda 1. čete Centra Jahorina, uključujući okrivljene Golijanin Aleksu i Vasić Vidoslava, da vrše i vršio ubistva civila, a optuženi Golijanin, Batinica, Dačević, Miletić, Parović, Petrović i Vasić vršili ubistva civila, i to kao masovne likvidacije više stotina civila - muškaraca bosanskih Muslimana.

#Region