Objavljeno u kategoriji Region na 09.04.2019 12:04:00

Zbog djelovanja SOA-e povučena slovenska ambasadorica iz Hrvatske

Premier Marjan Šarec Foto Leon Vidic / Delo

(Patria) - Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji, objavio je Jutarnji list. 

Hrvatski ambasador je tim povodom pozvan na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a slovenska ambasadorica povučena je na kosultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA.

Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je hrvatska obavještajna služba SOA, prema pisanju medija u Sloveniji, prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost, što je Šarec uvažio.

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa "špijunskom aferom" na razgovor na slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozvan hrvatski ambasador u Sloveniji Boris Grgić, a na konsultacije u Ljubljanu slovenska veleposlanica u Zagrebu Smiljana Knez.

U kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer "zabrinut zbog pokušaja utjecaja hrvatskih predstavnika na izvješćivanje televizije POP-TV o djelovanju hrvatske obavještajne službe", te da je riječ o "ozbiljnim navodima" koji zahtijevaju "odgovarajuća pojašnjenja". Takvi su pritisci na medije "nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokracije", navode u Šarčevom kabinetu.

Spomenuta je televizijska postaja u ponedjeljak objavila snimak kojim, kako tvrdi, dokazuje da je Ivan Tolj, predstavnik Styrije za Hrvatsku, pokušao spriječiti objavu njihove priče o upletenosti hrvatskih obavještajaca u tajno snimanje slovenskih dužnosnika i sudaca u cilju kompromitacije arbitražnog postupka i kasnije presude koju Hrvatska ne želi priznati.

Jedna od stranaka u koalicijskoj vladi slovenskog premijera Marjana Šareca zatražila je hitan sastanak slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodne "špijunske afere" u kojoj su sudjelovale hrvatske obavještajne službe.

"Očekujemo hitno sazivanje vijeća za nacionalnu sigurnost i očekujemo da se mirnim i promišljenim koracima zaštiti našu državu, ljude, medije i demokraciju. Slovenski politički vrh mora progovoriti o grubom hrvatskom kršenju europskih vrijednosti i vladavine prava", navela je u priopćenju stranka Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana, jedna od koalicijskih partnerica u vladi premijera Marjana Šareca.

Reagirajući na navode komercijalne televizije, u stranci Socijalnih demokrata (SD) naveli su da je potreban hitan sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost jer je "hrvatska politika nezakonitim i nemoralnim potezima ugrozila međusobno povjerenje, izdala zajedničke europske i civilizacijske vrijednosti te je tako i hrvatskoj državi i hrvatskim ljudima uzrokovala veliku nacionalnu sramotu i štetu međunarodnih razmjera".

Mediji u BiH ranije su objavili vijest i o obavještajnom djelovanju SOA na terotoriji Bosne i Hercegovine, piše Patria.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android