Članak

SAD pozvale na hitno zaustavljanje sukoba u Libiji, EU traži povratak za pregovarački sto

(Patria) – Najmanje 35 osoba je izgubilo život, a više od 2.800 osoba je prinuđeno napustiti domove usljed eskalacije sukoba u Libiji.

(Patria) – Najmanje 40 osoba je izgubilo život, a više od 2.800 osoba je prinuđeno napustiti domove usljed eskalacije sukoba u Libiji.

Humanitarni koordinator pri Ujedinjenim Nacijama u Libiji, Maria do Valle Ribeiro izjavila je da zbog oružanih sukoba nije moguće pružiti hitnu medicinsku i humanitarnu pomoć žrtvama i civilima.

Ministri vanjskih poslova EU su postigli konsenzus o tome da ne postoji vojno rješenje za Libiju, te da se mora podržati mirovni proces koji u toj zemlji predvodi UN.

Federica Mogherini, šefica vanjskih poslova EU, izjavila je da EU nije zvanično usvojila zajedničku izjavu o Libiji, ali da su članovi ujedinjeni u apelu libijskim liderima, naročito Haftaru, da se vrate za pregovarački sto.

Rusija je u nedjelju blokirala inicijativu Velike Britanije na osnovu koje je Vijeće sigurnosti UN-a u New Yorku trebalo usvojiti izjavu kojom se osuđuje Haftar, naglašavajući da se sve strane u sukobu trebaju suzdržati.

Posljedično ruskom vetu, američki državni sekretar Mike Pompeo izdao je saopćenje u kojem se navodi da je Haftar uzrok problema.

'Protivimo se vojnoj ofanzivi Haftarovih snaga i zahtijevamo da se odmah zaustave vojne operacije usmjerene na glavni grad Libije', kazao je Pompeo i dodao da se snage trebaju vratiti u status quo ante pozicije, prenose agencije.

 

#Svijet