Članak

Masovni protesti u Venezueli protiv Madura

Desetine hiljada građana Venezuele izašli su na ulice da podrže lidera opozicije Juana Guaidu, i u znak protesta protiv aktuelnog predsjednika te zemlje, Nicolasa Madura, prenosi Patria.

(Patria) - Desetine hiljada građana Venezuele izašli su na ulice da podrže lidera opozicije Juana Guaidu, i u znak protesta protiv aktuelnog predsjednika te zemlje, Nicolasa Madura, prenosi Patria.

Kriza u zemlji se pogoršala tokom proteklih mjeseci; pored inflacije i nestašice hrane, vode i lijekova, stanovništvo se našlo u mraku usljed čestih i dugotrajnih prekida napajanja električnom energijom, što građani pripisuju Madurovoj vladavini.

 

Today’s protest over power outages, water shortages, repression, and Maduro in general, in Caracas, #Venezuela. pic.twitter.com/klLldXyh8i

— Emiliana Duarte (@emiduarte) April 6, 2019

 

Guaido je na čelu Nacionalne skupštine koju kontrolira opozicija, a mnoge zapadne zemlje ga podržavaju i smatraju šefom države.

Ovaj lider opozicije je u subotu pozvao na proteste s ciljem da se Maduro svrgne s vlasti.

Guaido se u januaru proglasio privremenim predsjednikom, nazivajući Madura 'uzurpatorom'.

'To nisu samo protesti protiv situacije u kojoj se nalazimo, nego protesti za definitivan kraj uzurpaciji', objasnio je Guaido poziv građanima da izađu na ulice 6. aprila.

Građani koji su izašli na proteste u Caracasu kažu da su već danima bez vode, te su prinuđeni da koriste nepročišćenu vodu koja se slijeva sa planine Avila iznad tog grada.

Masa je izvikivala 'otišla je voda, otišla je struja, a sad i ti Maduro moraš ići', piše Reuters.

Usljed dugih epizoda nestanka električne energije, vlada je prekinula nastavu u školama, a mnogi biznisi su zatvoreni.

Glavni tužilac je otvorio istragu protiv Guaida zbog navodne povezanosti sa nestancima električne energije i nasiljem, ali protiv njega nije podignuta optužnica.

U nastojanju da potisne Madura, američka vlada je u petak primijenila nove sankcije na pošiljke nafte iz Venecuele, također najavljujući snažniju akciju i protiv Kube zbog potpore vladi.

 

#Svijet