Članak

Da li je Francuska igrala ulogu u genocidu u Ruandi, Macron imenovao komisiju

(Patria) – Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je komisiju koja će tokom dvogodišnje istrage utvrditi ulogu francuske vojske u genocidu u Ruandi, prenosi Patria.

(Patria) – Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je komisiju koja će tokom dvogodišnje istrage utvrditi ulogu francuske vojske u genocidu u Ruandi, prenosi Patria.

Nakon što se susreo sa članovima udruženja koje podržava preživjele žrtve genocida, Macron je izjavio da će devetočlana komisija dobiti pristup predsjedničkim, diplomatskim, vojnim i obavještajnim arhivima, piše Reuters.

Ovo pitanje je već 25 godina uzrok tenzija između Pariza i Kigalija. Predsjednik Ruande Paul Kagame optužio je Francusku za saučesništvo u krvoproliću u kojem su pripadnici Hutu vojnih grupacija ubili oko 800.000 pripadnika plemena Tutsi i umjerenih Hutua.

Francuski predsjednik je objasnio da će komisija na osnovu podataka pohranjenih u arhivu, izvršiti 'naučnu procjenu' uloge koju je Francuska imala u Ruandi u periodu 1990. – 1994.

Njegov prethodnik François Hollande također je zvanično omogućio pristup predsjedničkim arhivima 2015. godine, ali se istražiteljski tim u to vrijeme žalio da su imali na dispoziciji samo mali dio povjerljivih dokumenata, piše Reuters.

Tokom posjete Ruandi 2010. godine, tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy javno je priznao da je Francuska napravila 'ozbiljnu grešku u procjeni, bila je to neka vrsta sljepila kada nismo vidjeli genocidne dimenzije vlade'.

Sarkozy je tom prilikom izjavio i da su francuske spasilačke misije pri UN-u koje su trebale osigurati sigurne zone, bile suviše male i da su kasnile.

Ove dvije zemlje su prekinule diplomatske veze 2006. godine nakon što je zvanični Pariz optužio predsjednika Kagame i njegove saveznike za obaranje aviona bivšeg predsjednika Juvenala Habyarimane u aprilu 1994. godine, što je bio povod za masakr. Ruanda je odbacila optužbe.  

Dvije zemlje su obnovile diplomatske odnose 2009. godine, ali Ruanda je svo vrijeme insistirala da Francuska procesuira bjegunce odgovorne za masovna ubistva koji žive na francuskoj teritoriji.

Saopćenje iz predsjedničkog ureda o specijalnoj komisiji koincidira sa održavanjem komemoracije u povodu obilježavanja 25 godina od genocida.

Umjesto predsjednika Macrona, komemoraciji će prisustvovati Hervé Berville, preživjeli pripadnik Tutsija, član francuskog parlamenta ispred Macronove vladajuće stranke.

Od septembra 2020. godine, francuske srednje škole će u programe uvrstiti lekciju o genocidu o Ruandi, piše Reuters.

 

 

#Svijet