Članak

May zatražila od EU produžetak roka do 30. juna

Britanska premijerka Theresa May zvanično je zatražila od EU produžetak roka za Brexit do 30. juna.

LONDON (Patria) – Britanska premijerka Theresa May zvanično je zatražila od EU produžetak roka za Brexit do 30. juna.

U pismu koje je u petak poslala predsjedavajućem Evropskog vijeća, Donaldu Tusku, May je, pored ostalog, navela da je njen cilj raniji izlazak kako bi Velika Britanija izbjegla EU izbore. 

Reuters navodi opasku jednog EU zvaničnika da bi Tusk mogao biti voljan ponuditi i duži produžetak roka, čak i od godinu dana, ukoliko britanski zakonodavci prihvate sporazum o povlačenju.

Podsjećamo, Velika Britanija je dužna napustiti blok za sedam dana, ali je premijerka bila primorana tražiti više vremena obzirom na uporno odbijanje britanskog parlamenta da odobri njen sporazum o povlačenju.

Konzervativna stranka Therese May je duboko podijeljena u pogledu Brexita, kao i stranka laburista Jeremy Corbyna, što je rezultiralo brojnim sastancima i višestrukim glasanjem bez konačnog rješenja.

Podsjećamo i na to da se May u srijedu sastala sa Corbynom u nastojanju da nađe središnje rješenje dvije stranke.

Ona će u svakom slučaju i 'pod svaku cijenu' nastojati izbjeći izbore Evropskog Parlamenta planirane za 23. maj, ali će izvršiti sve potrebne pripreme za izbore u slučaju da se sporazum o povlačenju prije 23. maja ne potpiše, navodi Reuters.

Kao što stoji u premijerkinom prijedlogu, produžetak roka se može skratiti ukoliko se ratificira sporazum o povlačenju.

 

 

 

#Svijet