Članak

Ubicama Slavka Ćuruvije ukupno 100 godina zatvora

Specijalni sud proglasio je četvoricu pripadnika Državne bezbjednosti Srbije krivim za ubistvo vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije.

SARAJEVO, (Patria) - Specijalni sud proglasio je četvoricu pripadnika Državne bezbjednosti Srbije krivim za ubistvo vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine.

Nakon čitanja presude, predsjednik sudskog vijeća saopćio je da su optuženi Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni na po 30 godina. Miroslav Kurak i Ratko Romić "dobili" su po 20 godina, prenosi TV Prva.

Marković je nekadašnji šef Resora Državne bezbjednosti a Radonjić je tada bio šef beogradskog centra DB-a. Kurak je u vrijeme ubistva Ćuruvije bio pripadnik rezervnog sastava DB, Romić operativac DB-a. Romiću i Radonjiću u kaznu se uračunava vrijeme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru.

Ova presuda nije donesena jednoglasno, već preglasavanjem sudija u tročlanom vijeću, odnosom 2:1. Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo jednog novinara, dok ostala ubistva, među kojima je Dada Vujasinović i Milan Pantić, nisu još ni rasvijetljena.

#Region