Članak

Hrvatski novinari: I Bog je zaključio da Kordića treba osuditi na 25 godina zatvora

Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić održao je tribinu u zagrebačkom Studentskom domu "Stjepan Radić" trebinu "Bog iza rešetaka".

ZAGREB, (Patria) - Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić održao je u zagrebačkom Studentskom domu "Stjepan Radić" trebinu "Bog iza rešetaka".

Kordić, osuđen za ratne zločine u Ahmića kod Viteza, tokom predavanja je rekao da je prošlo skoro 20 godina od kada je doživio svoj drugi rođendan. 

„To je dan kada je započelo moje suđenje. Tu noć probudilo me svjetlo u tri ujutro koje nije bilo s ovoga sveta. Čuo sam glas koji mi je rekao: 'Dragi moj sine, prepusti sve u moje ruke'. Osjetio sam kako mi se srce napunilo. Kleknuo sam, pomolio se i izrekao Gospodu svoje 'da' - ispričao je Kordić.

„Imao sam tada 31 godinu i gledao sam masovno prolivanje krvi po našoj prekrasnoj zemlji. Kada sada gledam unazad i razmislim o tome niko od nas nije trebalo da preživi te strahote. Jedini ko nas je spasao bio je sam Bog. Kada je došla vest o Dejtonskom sporazumu sve su nas, kao zbog odmazde, prebacili u Hag. Proveo sam skoro devet godina u sobici, a u ruci jedino što sam imao je bila brojanica. Molio sam se Bogu i dan po dan, tokom svojeg suđenja, sve sam mu postajao bliži. Osjetio sam kako me Gospod čisti, a rešetke na mom prozoru polako su nestajale“, rekao je Dario Kordić.

Dario Kordić između ostalog je osuđen za ratni zločin u selu Ahmići u BiH gdje su pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godine izvršili zločin protiv čovječnosti. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.

Kordića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio na 25 godina zatvora, proglasivši ga odgovornim po komandnoj odgovornosti za pokolj 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići, među kojima i 11 djece - uključujući i tromjesečnu bebu. Pušten je na slobodu nakon što je u austrijskom zatvoru odslužio dvije trećine kazne.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj poslala je otvoreno pismo upravitelju Studentskog doma ‘Stjepan Radić’ povodom održanog predavanja Kordića, u kojem osuđuju postupak Uprave doma jer su dopustili Kordićevo predavanje.

Novinar i kolumnista Indexa Vladimir Matijanić u tekstu objavljen u četvrtak ne misli da je Kordić iskren u njegovim iskazima: „Da iza Kordićevih prenemaganja o Bogu stoji iskreno kajanje zbog ubijenih i unesrećenih, da mu je u korijenu stid zbog onog što je sa suborcima ostavio po Bosni, služeći kao izvršitelj morbidnih političkih ideja Franje Tuđmana - onog po kojem su splitski studenti nazvali svoj dom - onda ih ne bi izgovarao po Hrvatskoj uz hrvatske katoličke svećenike, nego tamo gdje mu je počela zločinačka karijera. Hodao bi po Bosni, tražio oprost od obitelji svojih žrtava, ulazio u džamije, obilazio bošnjačka sela, plakao i tražio oprost“, napisao je Vladimir Matijanić.

Gordan Duhaček, također kolumnista tog portala na Twitteru piše sarkastično: „Kordić tvrdi da mu se na dan početka suđenja u Haagu pojavio Bog i rekao 'Dragi moj sine, prepusti sve u moje ruke'.  Dakle, i Bog je zaključio da ga treba osuditi na 25 godina zatvora zbog zločina koje je počinio?“ 

Na predavanje Kordića u Zagrebu su upali aktivisti s natpisom "Dario Kordić - ratni zločinac".

 

#Region