Članak

Izgubljena 2019. godina, BiH bez vladavine prava ne može u EU

Analitičar Adnan Huskić smatra da su put prema EU zakočili sami političari praveći kompleksan sistem mehanizma koordinacije.

SARAJEVO, (Patria) - Bosna i Hercegovina neće dobiti kandidatski status ove godine, iako su to najavljivali u više navrata brojni bh. političari. Dolazak nezavisnog pravnog eksperta EU Reinharda Priebea koji će sa svojim timom izvršiti analizu praćenja cjelokupnog sistema vladavine prava u BiH u periodu od osam mjeseci samo je potvrdio da će BiH stajati još neko vrijeme na evropskom putu.  

Nakon toga će Priebeov izvještaj i preporuke biti predstavljene i bit će predmet diskusije na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju krajem 2019. godine. Za BiH ova godina je izgubljena kada je riječ o EU. 

Politička komentatorica Ivana Marić u izjavi za agenciju Patria smatra da su bh. političari pogrešno interpretirali izjavu bivše visoke predstavnice Ketrin Ešton da bi BiH mogla do 1. novembra 2019. godine dobiti kandidatski status.

„Ona je govorila o svom odlasku odnosno da se nada da će se do njenog odlaska nešto promijeniti ali ne da će BiH dobiti kandidatski status. Ne znam na osnovu čega bismo se nadali kandidatskom statusu kad ništa ne dajemo EU, ignorišemo njihove uvjete, ignorišemo njihova upozorenja i sve ostalo što traže od nas“, kaže Marić.

Ističe da je BiH poslala odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije oko kojih nije bilo dogovora.

 „Mi ne možemo da se dogovorimo o činjeničnom stanju oko određenih stvari u BiH. Vidjeli smo nedavnu posjetu komesara Hahna koji je upozoravao za Tuzlu i energetski blok. Parlament je to izignorisao, mi se nismo potrudili da im damo više informacija da im objasnimo da to neće ekološki ugroziti ni BiH ni Evropu već smo jednostavno izignorisali njegove preporuke. U maju su izbori za Evropski parlament promijenit će se kompletna struktura, EU je zaokupljena svojim problemima. Ima probleme sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Brexitom. Imaju ogromne probleme s kojima se suočavaju da bi oni nešto izlazili u susret BiH koja se neodogovorno ponaša prema EU“, smatra Marić. 

Dolazak Priebea i analizu bh. pravosuđa Marić posmatra u kontekstu dva neriješena slučaja „Memić“ i „Dragičević“. 

„Ako se na slučajevima Memić i Dragičević pokaže da postoje veliki propusti to onda znači za kompletno pravosuđe i u Federaciji i u RS da nije nešto uredu. Ako to gospodin Pribe dokaže to pokazuje u kakvoj je situaciji pravosuđe“, kaže Marić.

Analitičar Adnan Huskić smatra da su put prema EU zakočili sami političari praveći kompleksan sistem mehanizma koordinacije.

„Mi nećemo moći pregovarati na ovaj način. Proces evropskih integracija nije izoliran proces od svega ostalog i može postati žrtva svih drugih političkih procesa. Jedna je stvar da smo mi zakočili i izbili sve rokove koji su bili važni, a sada ima Brexit, evropski izbori, ne znamo kakva će biti kompozicija EU. Neće doći ni do kakve priče o proširenju odnosno neće je biti dok se ne riješi u kojem smjeru ide EU, a o čemu postoje različiti stavovi unutar same Unije.“  

Huskić smatra da je na kandidatski status stavljen preveliki fokus, a podsjetio je da je Makedonija godinama stajala na kandidatskom statusu i zbog spora sa Grčkom nije dobila datum otpočinjanja pregovora. Tvrdnje nekih političara da se BiH kreće naprijed, da ostvaruje progres, Huskić smatra da ne odgovaraju realnosti.

Komentirajući dolazak Priebea i analizu pravosuđa u BiH koja će uslijediti do kraja ove godine, Huskić navodi da neuralgična tačka u BiH vladavina prava.

„Priebe predstavlja novi pristup tome, da načini analizu i procjenu stanja u BiH. Mislim da će Priebova analiza i konferencija koja će biti održana krajem godine pokazati upravo to što se do sada nije htjelo reći: Vi ne funkcionišete, ovdje se ništa ne radi i pravosuđe je pod političkom kontrolom“. 

Vladavina prava nije bez razloga stavljena u vrh jer EU samo i isključivo funkcioniše jer postoji pravni sistem, kaže Huskić. 

„EU je set sporazuma, ako BiH ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH kako će poštovati sporazume ili ispunjavati svoje obaveze unutar sistema EU“, zaključuje Huskić.  

#BiH