Članak

Libija: Pojačane vojne aktivnosti, Guterres planira posjetu

(Patria) - Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Guterres upozorio je u četvrtak na mogućnost sukoba u Libiji...

(Patria) - Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Guterres upozorio je u četvrtak na mogućnost eskalacije oružanih sukoba u Libiji nakon što su se istočne libijske vojne snage pomjerile prema zapadu i sukobile sa protivničkim snagama južno od Tripolija, prenosi Patria.

Izražavajući duboku zabrinutost zbog vojnih aktivnosti u Libiji, prvi čovjek UN smatra da za postojeću situaciju nema vojnog rješenja, te navodi da 'samo interni dijalog u Libiji može riješiti probleme Libije', prenio je Reuters.

Guterres je pozvao na mir i suzdržavanje od sukoba, te otkrio da planira put u Libiju gdje će pregovarati s libijskim vođama.

Podijeljena zemlja

Libija je u krizi od građanskog rata 2011. kada je s vlasti zbačen Muammar Gaddafi.

Podijeljena je između međunarodno priznate vlade u Tripoliju i paralelne administracije povezane sa Khalifa Haftarom. Njegove snage drže kontrolu nad istočnim dijelovima zemlje, a sada se šire prema jugu Libije.

Haftarova Libijska nacionalna armija (LNA) počela se pomjerati prema zapadu, dok je njihov ured za medije objavio video pomjeranja vojske iz Benghazija, izvještava Euronews.

Mediji su prenijeli razmjenu vatre između LNA i snaga pod kontrolom premijera Fayeza al-Serraja u blizini Gharyana južno od Tripolija.

Novi oružani sukobi u Libiji su poražavajući i za UN koji godinama ulaže konkretne napore na političkoj stabilizaciji ove zemlje.

Nakon građanskog rata 2011., UN je formirao specijalnu misiju podrške za Libiju (UNSMIL) s ciljem ponovne uspostave vladavine prava u toj zemlji. Mandat UNSMIL je produžen do 15. septembra 2019. godine.

Libija je članica Ujedinjenih Nacija od 1955. godine.

 

 

#Svijet