Članak

Slovenski mediji optužili Hrvatsku za nezakonito prisluškivanje

Prema pisanju slovenačkog lista Delo ključnu ulogu u prisluškivanju slovenskih dužnosnika je imao Davor Franić,

LJUBLJANA, (Patria) - Šef kabineta direktora Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske Davor Franić je, prema pisanju medija u Sloveniji, glavni akter afere prisluškivanja slovenačkih zvaničnika uključenih u arbitražu oko Piranskog zaljeva, koja je u ljeto 2015. godine potresla region.

Prema pisanju slovenačkog lista Delo ključnu ulogu u prisluškivanju slovenskih dužnosnika je imao Davor Franić, za kojeg sovenski mediji izvještavaju da je poznat i kao "mehaničar Davor".

 

Izza prisluhov Sekolcu in Drenikovi leta 2015 naj bi bili hrvaški obveščevalci. Za prisluhi naj bi vseskozi stala hrvaška SOA, akcijo naj bi vodil obveščevalec Davor Franić, znan tudi kot »Mehanik Davor«. https://t.co/Sg3vePf6np

— Časnik Delo (@Delo) April 3, 2019


Isti službenik SOA-e se spominje i u aferi u Bosni i Hercegvini, prema kojoj su pripadnici SOA-e vrbovali selefije da prenose oružje u Bosnu i Hercegovinu, kako bi BiH bila označena kao "terorističko uporište", što je ranije već nagovještava Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Tužilaštvo BiH danas je obustavilo istragu protiv više lica, koja su bila umještana u aferu „selefije“.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da nije ni očekivao drugačiju odluku Tužilaštva BiH, koje je odlučilo da ne provodi istragu o aferi “selefije”.

„Tužilaštvu BiH motiv je bio da otvore istragu da bi ovo ovako sve uradili i zataškali. Tužiteljka (Gordana Tadić) je vodila istragu protiv svojih bliskih rođaka iz ove afere i zato je ekspresno i tako hitno sve i odradila“, optužio je Dragan Mektić.

Tužiteljstvo BiH donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Krešić Mije zamjenika ministra sigurnosti BiH, Đaković Mate, novinara i Bandić Ivana Generalnog konzula R Hrvatske u BiH Konzulat u Tuzli, koje su mediji ranije doveli u vezi sa obavještajnim djelovanjem u BiH.
 

#Region