Članak

70 godina NATO saveza: Stoltenberg pred američkim Kongresom

Generalni sekretar NATO Saveza, Jens Stoltenberg, obilježio je sedamdesetu godišnjicu ove organizacije svečanim govorom pred američkim Kongresom, prenosi Patria.

WASHINGTON, (Patria) – Generalni sekretar NATO Saveza, Jens Stoltenberg, obilježio je sedamdesetu godišnjicu ove organizacije obraćanjem pred američkim Kongresom, prenosi Patria. 

'NATO je bio dobar za Evropu, ali je bio dobar i za Sjedinjene Američke Države', izjavio je Stoltenberg i pobrao veliki aplauz.

Podvukao je da NATO ne želi novi Hladni rat, ali da 'ne smije biti naivan' u pogledu odnosa sa Rusijom.

NATO je i nastao s ciljem odbrane od tadašnjeg Sovjetskog Saveza, te se često postavlja pitanje svrhe Saveza obzirom da prijetnje komunizma više nema.

Američki predsjednik Donald Trump je u nekoliko navrata optužio NATO članice da ne preuzimaju vlastiti dio odbrambene odgovornosti, piše BBC.

'Poruka predsjednika Trumpa je jasna i ima stvarni efekt', referirao se Stoltenberg na Trumpovu primjedbu u svom obraćanju Kongresu.

Generalni sekretar je podvukao da NATO 'nema namjeru mobilizirati nuklearno oružje u Evropi', ali da bi 'uvijek poduzeo neophodne korake da efikasno uzvrati'.

On je nazvao NATO 'najtrajnijim i najuspješnijim savezom u historiji'.

Članovi Kongresa su pozdravili Stoltenbergov govor dugim aplauzom i time potvrdili posvećenost Sjedinjenih Američkih Država NATO Savezu, prenosi Patria.

 

#Svijet