Članak

Brexit: EU odbacila zahtjev premijerke, u toku sastanak May i Corbyn

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker odbacio je zahtjev premijerke May za produžetak roka za izlazak Britanije iz EU.

LONDON, (Patria) - Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker odbacio je zahtjev premijerke May za produžetak roka za izlazak Britanije iz EU. On je podvukao da je 12. april krajnji rok britanskim parlamentarcima da prihvate sporazum o povlačenju, u protivnom Britanija izlazi iz unije ili bi morala pristati na dužu odgodu, prenosi Patria.

'Nakon 12. aprila, rizikujemo uspjeh izbora za Evropski parlament, što je prijetnja funkcioniranju Evropske Unije', objasnio je odluku Juncker.

U nastojanju da iznađe rješenje za izlazak Velike Britanije iz EU, nakon niza neuspjelih pokušaja, premijerka Theresa May danas se sastala sa opozicijskim liderom, laburistom Jeremy Corbynom.

Njen novi potez naišao je na krajnje negativnu reakciju pristalica Brexita.

Samo dan ranije, May je najavila da će Britanija tražiti još jednu odgodu roka povlačenja zemlje iz EU jer njen plan ne uspijeva osvojiti većinu glasova u Parlamentu. Uporni zastoj premijerka nastoji prevazići sastankom sa opozicionom strankom, što je pored njene nedavne ponude ostavke u zamjenu za podršku plana povlačenja, ovo već drugi veliki potez s njene strane.

Ukoliko novi pokušaji na rezultiraju rješenjem, sada je izvjesno da će Velika Britanija morati izaći iz EU 12. aprila – bez plana.

Još jedna ministarska ostavka

Chris Heaton-Harris, državni podsekretar za izlazak iz EU, u srijedu je podnio ostavku, piše CNN.

'Savršeno razumijem što ne želite napustiti EU bez dogovorenog plana, što očito moj posao u vladi čini irelevantnim', napisao je Heaton-Harris u ostavci.

On je drugi ministar koji je podnio ostavku u političkoj krizi koja prati Brexit.

Podsjećamo, prošle sedmice parlament je u četiri navrata glasao za različite opcije izlaska kao alternative premijerkinom odbačenom planu. Iako niti jedna opcija nije osvojila većinu glasova, favoritom po broju glasova pokazala se opcija drugog referenduma.

Ukoliko EU naposlijetku odobri značajniji produžetak roka, Velika Britanija će za to vrijeme ostati članica EU što dodatno približava ideju druge prilike za glas naroda. Premijerka je cijelo vrijeme bila protiv ove opcije jer je smatra 'izdajom' naroda koji je glasao 2016., ali će na koncu morati poštovati volju parlamenta.

 

 

 

#Svijet