Članak

Na Kordićevo predavanje upali aktivisti uz povike "ratni zločinac"

"Umjesto da profesori, akademici i književnici drže predavanja, drže ih osuđeni ratni zločinci koji kroz opaske i viceve relativiziraju što su napravili“, rekao je aktivista.

SARAJEVO, (Patria) - Osuđeni ratni zločinac Dario Kordić održao je sinoć tribinu u zagrebačkom Studentskom domu "Stjepan Radić", a u jednom trenutku na tribinu su upala četvorica aktivista koji su počeli skandirati "ratni zločinac".

Aktivisti su imali i natpis "Dario Kordić - ratni zločinac".

Kako je saopćeno prije predavanja, organizator predavanja pod nazivom "Bog iza rešetaka", je don Damir Stojić.

Na upad aktivista reagirala je publika, a nekoliko ih je nasrnulo na aktiviste i izbacilo ih iz dvorane.

Iz publike su se čule prijetnje kako će oni srediti aktiviste i pobrinuti se za njih te su pozvali Kordića da nastavi s govorom.

"Umjesto da profesori, akademici i književnici drže predavanja, drže ih osuđeni ratni zločinci koji kroz opaske i viceve relativiziraju što su napravili“, rekao je aktivista, piše Nacional.

Aktivista kaže da niko u publici nije bio spreman pitati Kordića o zločinima za koje je osuđen. Zato su se mobilizirali da ukažu na taj problem.

Dario Kordić između ostalog je osuđen za ratni zločin u selu Ahmići u BiH gdje su pripadnici HVO-a 16. aprila 1993. godine izvršili zločin protiv čovječnosti. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.

Kordića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 25 godina zatvora, proglasivši ga odgovornim po komandnoj odgovornosti za pokolj 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići, među kojima i 11 djece - uključujući i tromjesečnu bebu. Pušten je na slobodu nakon što je u austrijskom zatvoru odslužio dvije trećine kazne.

Kordić, osuđen za pokolj 116 civila među kojima je najmlađe dijete imalo tek tri mjeseca, protivi se abortusu pa ga se moglo vidjeti i na "Hodu za život" Željke Markić.

#Region