Članak

Izraelske snage upale u kompleks Al-Aksa

Al-Dibs navodi da je izraelska policija također uhapsila dvojicu Palestinaca unutar kompleksa kod kapije Al-Rahma, koja vodi do istoimene džamije, piše urdupoint.com, prenosi Patria.   

SARAJEVO, (Patria) - Izraelske snage ušle su danas u džamiju Al-Qibali u Jerusalemu, odnosno u kompleksu Al-Aksa, saopćili su palestinski zvaničnici, prenijela je Anadolu Agency.

"Najmanje deset izraelskih policajaca upalo je u džamiju Al-Qibali nakon što su napali trojicu stražara - navodi Firas al-Dibs, portparol vakufa u Jerusalemu pod jordanskom upravom (zaduženog za brigu nad muslimanskim i hrišćanskim svetim mjestima u Jerusalemu), kaže se u saopćenju. 
 
Al-Dibs navodi da je izraelska policija također uhapsila dvojicu Palestinaca unutar kompleksa kod kapije Al-Rahma, koja vodi do istoimene džamije, prenosi Patria. 
 
Izraelske su tokom 2003. godine zatvorile džamiju Bab al-Rahma, a izraelski sud u 2017. godini obnovio naređenje o zatvaranju.  
 
Od februara raste napetost u Jerusalemu, kada je izraelska policija nakratko zatvorila kapiju Al-Rahma, (smještenu kod istočnog zida Starog grada u Jerusalemu) - u potezu koji je izazvao burnu palestinsku reakciju. 
 
Protekla dva mjeseca, izraelske vlasti zabranile su brojnim Palestincima (uključujući i vjerske zvaničnike), da ulaze u kompleks Al-Aqsa, koji muslimani širom svijeta smatraju trećim najsvetijim mjestom islama nakon Meke i Medine. 
 
Izrael je okupirao istočni Jerusalem, u kome se nalazi Al-Aqsa, tokom arapsko-izraelskog rata u 1967. Kasnije je anektirao tu teritoriju u 1980. godini, ali taj potez međunarodna zajednica nije priznala.

#Svijet