Članak

Nakon Christchurcha: Australija investira u borbu protiv ekstremizma

Konzervativna vlada Australije najavila je u utorak da namjerava povećati finansijsku potporu borbi protiv nasilnog ekstremizma.

(Patria) - Konzervativna vlada Australije najavila je u utorak da namjerava povećati finansijsku potporu borbi protiv nasilnog ekstremizma za 270 miliona dolara za naredne četiri godine, prenosi Patria.

Australijski ministar Peter Dutton objasnio je odluku potrebom da se 'ostane budan u pogledu prijetnje nasilnog ekstremizma posljedično tragičnim događajima u Christchurchu'.

Fond će poslužiti za finansiranje dodatnih istražnih timova i novih metoda za istraživanje rastućih prijetnji, kazao je Dutton.

Dodatnih 35 miliona australijskih dolara bit će namijenjeno borbi protiv stranog uplitanja.

Ministar Dutton otkrio je i to da vlada planira formirati Centar za procjenu stranih prijetnji kojim bi rukovodile australijska federalna policija i obavještajna služba, pišu medijske agencije.

Početkom ove godine, australijska vlada je posumnjala da se pripadnik strane državne vlade nalazio iza cyber napada na internet mrežu parlamenta ove zemlje, kao i tri najveće političke stranke, navodi Reuters.  

Samo dvije godine ranije, na temelju navoda o kineskom uplitanju, tadašnji premijer Malcolm Turnbull uveo je nova striktna pravila s ciljem zaštite od stranog miješanja. Njegovi navodi o Kini doveli su do pogoršanja odnosa između te dvije zemlje.

Reuters piše da su lobisti povezani sa stranim vladama sada dužni da se registriraju u Australiji, dok je vlada ove zemlje zabranila offshore političke donacije.

#Svijet