Članak

Brexit: Vrijeme ističe, šta kaže EU

Britanski poslanici ni sinoć nisu uspjeli naći alternativu planu o povlačenju Velike Britanije iz EU koji je predložila premijerka Therese May, prenosi Patria.

Britanski poslanici ni sinoć nisu uspjeli naći alternativu planu o povlačenju Velike Britanije iz EU koji je prvobitno predložila premijerka Theresa May, prenosi Patria.

Nakon burne prošle sedmice tokom koje su zakonodavci 'indikativnim glasanjem' tri puta odbacili premijerkinu strategiju izlaska iz EU, budućnost Brexita ostaje nejasna, a zemlja u političkoj krizi.

Poslanici su odbacili sve četiri opcije, uključujući ostanak u carinskoj uniji sa EU i novi referendum o članstvu Velike Britanije u EU, izvijestile su agencije.

Istovremeno, vlada Velike Britanije je javno istakla da će nastaviti podržavati premijerkin sporazum o povlačenju iz EU. Sekretar za Brexit Steven Barclay ovaj plan je nazvao 'jedini put naprijed u svijetlu nemogućnosti Parlamenta da nađe jasnu većinu za alternativni aranžman'.

Neprimjereno ponašanje

Tokom sjednice na temu da li bi Britanija uopće trebala napuštati EU, 11 aktivista za klimatske promjene organiziralo je protest na javnoj galeriji tako što su se skinuli i otkrili tijela prekrivena sloganima.

Policija je uhapsila 12 osoba zbog neprimjerenog ponašanja na javnom mestu.

Podsjećamo, povlačenje iz EU izglasalo je 52 posto Britanaca, a 48 posto je bilo protiv.

Plan i alternativne opcije

Sekretar za Brexit Steven Barclay je objasnio da osnovna pozicija pretpostavlja povlačenje Britanije iz EU 12. aprila bez sporazuma o raskidu, što je najgora opcija za međunarodne biznise.  

Opcija koja je zadobila gotovo većinu, a izgubila za samo tri glasa, odnosi se na ostanak Britanije u carinskoj uniji sa EU.

Također blizu većinske podrške bio je prijedlog da se sazove referendum na bilo koju opciju koja dobije većinu glasova, ali također naposlijetku nije prihvaćen zbog 12 glasova protiv.

Reuters piše da se vlada kategorički protivi oba ova prijedloga. Prvi prijedlog bi po njima značio gubitak slobode koja dopušta neovisne trgovinske sporazume. Premijerka smatra da bi realizacija drugog prijedloga značila izdaju glasača koji su 2016. glasali za Brexit.

Kroz debate se provlači i sugestija da se sazovu opći izbori. Protivnici te ideje poput bivšeg sekretara vanjskih poslova Borisa Johnsona, smatraju da bi 'razbjesnila glasače'.

Johnson smatra da bi novi lider i promjena u taktici pregovaranja mogla kompenzirati nedostatke premijerkinog sporazuma sa EU.

Brexit je odgođen najmanje do 12. aprila, a premijerka May je upravo započela višesatni sastanak sa čelnicima vlade kako bi razmotrili opcije izlaska iz blokade, prenosi Patria.

Šta kaže EU?

'Brexit bez sporazuma je sada vjerovatan, ali se još uvijek može izbjeći', tvrdi glavni pregovarač za EU, Michael Barnier.

On smatra da produžetak roka 12. aprila za realizaciju Brexita nosi 'značajne rizike po EU', te da je utoliko potrebno 'jako opravdanje' da bi ga EU uopće uzela u razmatranje.

 

 

#Svijet