Članak

Izbori u Turskoj: (Ne)očekivan obrt situacije

Na osnovu prebrojanih 91,7 posto glasova, Erdoganova AKP osvojila je 51,7 posto glasova, dok je opoziciona CHP dobila povjerenje 37,6 posto glasača.

TURSKA, (Patra) - Na osnovu prebrojanih 91,7 posto glasova, Stranka pravde i razvoja predsjednika Erdogana (AKP) osvojila je 51,7 posto glasova, dok je opoziciona Republikanska narodna stranka (CHP) dobila podršku 37,6 posto glasača, prenosi Patria.

Stranka turskog predsjednika Erdogana je po prvi put u 16 godina na vlasti doživjela poraz u Ankari gdje je pobjedu odnio kandidat sekularne CHP, Mansur Yavas.

U ponedjeljak ujutru, lideri obje stranke su proglasili pobjedu u Istanbulu.

Nekoliko sati kasnije, kandidat opozicijske CHP, Ekrem Imamoglu poveo je u utrci za gradonačelnika Istanbula, potvrdio je predsjednik Vrhovnog izbornog povjerenstva, Sadi Guven. Prema preliminarnim rezultatima, on je osvojio 4.159.650 glasova, a kandidat Erdoganovog AKP, Binali Yildirim 4.131.761 glas, izvještavaju agencije. Neki turski mediji su ovaj obrt nazvali historijskim, upoređujući ga sa izborima 1994. godine kada je Erdogan izabran za gradonačelnika Istanbula.

Izbori se dešavaju u vrijeme ekonomskog pada u Turskoj koji opozicija pripisuje vladajućoj stranci. Domaća lira doživjela je pad vrijednosti, a ekonomija je u recesiji od oktobra 2018. godine.

Predsjednik Erdogan je nazvao izbore pitanjem 'opstanka' zemlje, ali i njegove stranke. Osvrćući se na rezultate upravljanja državom, obećao je da će poduzeti korektivne mjere 'ukoliko je bilo propusta'.

Više od 57 miliona stanovnika Turske je registrirano za izbore, a izlaz je prilično visok, oko 85%.

U Izmiru, trećem po veličini turskom gradu, kandidat opozicije Mustafa Tunc Soyer u vodstvu je s 58,1 posto glasova, dok je Nihat Zeybekci, kandidat Erdoganove koalicije, dobio podršku 38,5 posto birača.

'Ljudi su glasali u korist demokratije. Izabrali su demokratiju', kazao je lider CHP-a Kemal Kilicdaroglu.

AKP je do sada pobjeđivao na svim izborima od dolaska na vlast 2002. godine.

#Svijet