Članak

Nekadašnjem članu SNSD-a unosni poslovi u Elektroprivredi BiH

Ninićev LANACO u „JP Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo“ održava i „ERP SAP sistem“ čime ima uvid u kompletan finansijski sistem „JP Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo.“

Piše Armin Aljović


Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine razmatrat će danas Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za kreditno zaduženje Javnog preduzeća „Elektroprivreda BiH d.d“ kod Izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7  Termoelektrane Tuzla. Radi se o saglasnosti za kreditno zaduženje kod kineske banke u visini od 1,4 milijarde KM.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH prethodno je na sjednici 7. marta odobrio većinom glasova da Federacija BiH bude garant „JP Elektroprivreda BiH d.d“ za to kreditno zaduženje. No bez podrške i Doma naroda, odluka ne može stupiti na snagu. 

U međuvremenu, iz Evropske unije iskazali su nezadovoljstvo zbog ovog Federalno-kineskog aranžman. Prilikom posjete evropskog komesara Johannesa Hahna Sarajevu Hahn je upozoreno da će Bosna i Hercegovina biti dužna plaćati ogromne takse izgradi li Blok 7 na način kako sada planira, zbog budućih ispuštanja štetnih emisija CO2 u zrak iz Bloka 7. Evropa podstiče proizvodnju električne energije iz obnovljivih izbora, dok reducira ili u potpunosti odbacije proizvodnju električne energije iz uglja kako je planirano proizvoditi budućim Blokom 7.

Izgradi li Bosna i Hercegovina Blok 7 izvan standarda Evropske unije, Evropa od Bosne i Hercegovine neće kupovati električnu energiju. To bi značilo da Elektroprivreda na bi mogla servisirati kineski kredit, pa bi Kinezi kao neku vrstu hipoteke uzeli samu Elektroprivredu BiH. 

No da li je Federacija BiH već sada izgubila kontrolu nad najprofitabilnijim preduzećem u ovom dijelu Bosne i Hercegovine bez i da uđe u rizični posao sa kineskom bankom? Primjerice, kompanije iz Banja Luke već su preuzele finansije (SAP) i baze podataka (Oracle) Javnog preduzeća „Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo“, čime iz tih firmi imaju uvid u informacije o kupcima „Elektroprivrede BiH d.d Sarajevo“, informacije o finansijama (FI), investicijama (IM/PS), kontrolingu (CO), nabavkama i upravljanju materijalima (MM), imaju informacije o odražavanju (PM) i informacije o prodaji roba i usluga (SD).

Kako to izgleda praktično: Dana 16. 04. 2018. godine Elektroprivreda je zaključila Ugovor „Održavanje Oracle licenci“ sa banjalučkom kompaniji NITES d.o.o  vrijedan 1.129.495,20 KM! Predmetni ugovor traje od 16. 04. 2018. godine pa do 30. 06. 2018. godine. Ista matrica je korištena i ove poslovne godine. Dana 13.03.2019. godine identičan ugovor, sa nešto manjim iznosom, Elektroprivreda BiH je potpisala sa kompanijom LANACO d.o.o Banja Luka sa rokom trajanja/izvršenja do 30. 06. 2019. godine. Ostalo je nejasno ko je naplatio novac nakon isteka NITES-ovog ugovora 30. 06. 2018. do novog LANACO-vog ugovora 13. 03. 2019. godine? U konzorciju sa LANACO posljednji ugovor u Elektroprivredi BiH dobila je i jedna manja sarajevska IT kompanija. 

Vlasnik LANACO d.o.o Banja Luka je Nebojša Ninić. Mediji su ranije objavili da je Ninić izuzetno blizak Miloradu Dodiku i da je bio član Gradskog odbora SNSD-a u Banja Luci.

Ninićev LANACO u „JP Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo“ održava i „ERP SAP sistem“ čime ima uvid u kompletan finansijski sistem „JP Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo.“ Za obnovu SAP licenci, prema Planu nabavki za 2019. godinu, „JP Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo“ planirala potroši 4.848.000 KM.
 

#Specijal