Članak

Pregled vijesti iz svijeta za 31. mart

Donosimo kraći pregled najvažnijih vijesti iz svijeta za 31. mart.

FRANKFURT - Tri osobe su poginule u padu malog aviona u blizini Frankfurta, a još dvoje ljudi je poginulo u sudaru vozila sa policijskim automobilom koji se kretao ka mjestu pada aviona, saopćila je njemačka policija.

Kako se navodi u saopćenju, avion je poletio iz Francuske ka gradu Egelsbachu u centralnoj Njemačkoj, kada se srušio i zapalio u polju 10 kilometara južno od Frankfurta.

KIJEV- Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, kandidat na predsjedničkim izborima, osporila je rezultate izlaznih anketa koje pokazuju da nije dobila dovoljno glasova za ulazak u drugi krug.

Ankete su pokazale da u drugi krug idu komičar Volodimir Zelenski i aktuelni predsjednik Petar Porošenko.

RIM – Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi objavio je jučer da će se kandidirati za Evropski parlament na izborima u maju, navodeći kao razlog želju da se bori za Evropsku uniju koja je više ujedinjena i bliža viziji njenih osnivača, prenose agencije.

Berlusconi je to najavio u govoru koji je ovog vikenda održao na konferenciji njegove stranke desnog centra 'Forza Italia', kojoj popularnost opada zbog afiniteta prema strankama desnice koje upućuju euroskeptične i antimigrantske poruke.

LONDON – Britanska policija još uvijek traga za muškarcem koji je nožem povrijedio četiri osobe u sjevernom dijelu Londona.

Krvavi pohod trajao je od subote u 19 sati do nedjelje ujutro kada mu se gubi trag. Prva žrtva je bila žena koja je zbog povreda prevezena u bolnicu u istočnom Londonu i u kritičnom je stanju. Ubrzo nakon toga napadnut je muškarac u Park Aveniji, ali on nije životno ugrožen. Treća žrtva napadača je 23-godišnjak koji je zbog povreda u teškom stanju. Posljednji incident dogodio se u nedjelju u 9:43 sati ujutro nakon čega se napadaču gubi svaki trag.
Policija je saopćila kako je riječ o muškarcu tamne puti koji je nosio kapuljaču. U saopćenju stoji i to da napadi nemaju veze s terorizmom te da se najvjerovatnije radi o osobi sa psihičkim problemima.

TUNIS - Arapska liga je jučer na samitu u Tunisu najavila da će Savjetu bezbjednosti UN predložiti nacrt rezolucije kojom će osuditi američko priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni.

Predstavnici 22 države u Arapskoj ligi su u zajedničkom saopćenju poslije samita istakli i da će od Međunarodnog suda pravde zatražiti ocjenu o 'nelegalnosti i nevalidnosti američkog priznanja' Golanske visoravni kao izraelske teritorije.

Reuters izvještava da je završni communique samita pored ostalog istakao podršku arapskih zemalja Arapskoj mirovnoj inicijativi koja Izraelu nudi mir u zamjenu za povlačenje sa svih teritorija okupiranih u ratu 1967. godine, kao i namjeru da se obnove mirovni pregovori sa Izraelom.

U svom obraćanju skupu u Tunisu, generalni sekretar UN Antonio Guterres kazao je da bilo koje rješenje sukoba u Siriji mora garantirati teritorijalni integritet te zemlje, 'uključujući okupiranu Golansku visoravan'.

ANKARA - Stranka pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana vodi na lokalnim izborima sa 48 posto glasova nakon prebrojanih oko 28 posto glasačkih listića, izvijestio je u večernjim satima TRT.

Glavna opoziciona Republikanska narodna stranka (CP) osvojila je 31 posto glasova, sa više od 194.000 glasačkih mjesta, prenose agencije.

U ponedjeljak rano ujutru obje stranke su proglasile pobjedu u Istanbulu, prenio je Reuters.

Ekrem Imamoglu, kandidat CP, kazao je novinarima da je odnio pobjedu sa oko 28.000 glasova više od protivnika. Samo nekoliko minuta kasnije, kandidat AKP Binali Yildirim izjavio je da je ova stranka osvojila za oko 4.000 glasova više od svog rivala CP.

 

#Svijet