Članak

Lokalni izbori u Turskoj: AK partiji najviše glasova, ali gubi Ankaru

Osim Ankare, među gradovima u kojima vode kandidati CHP-a su i Izmir, Antalija, Adana i Edirne.

TURSKA, (Patria) - Vladajuća turska Stranka pravde i razvoja (AK partija) predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prema dosad prebrojanim glasovima na lokalnim izborima u Turskoj, osvojila je najveći broj gradonačelničkih mjesta, od ukupno 30, no, čini se da će Narodna alijansa, koalicija AKP-a i MHP-a, izgubiti kontrolu nad glavnim gradom Ankarom, prenosi Middle East Eye. U vodstvu je kandidat Republikanske narodne partije Mansur Yavas, ispred AKP-ovog Mehmeta Ozhasekija.

Bivši premijer Turske i kandidat AKP-a Binali Yildirim uvjerljivo vodi u utrci za funkciju gradonačelnika Istanbula, dok kandidati AKP-a, između ostalog, vode i u Bursi, Erzurumu i Trabzonu, kao i u Sirnaku na krajnjem jugoistoku Turske.

Osim Ankare, među gradovima u kojima vode kandidati CHP-a su i Izmir, Antalija, Adana i Edirne.

Narodna demokratska partija (HDP) ima vodstvo u gradovima Diyarbakir, Mardin, Van, dok Stranka nacionalnog pokreta (MHP) ima prednost za poziciju gradonačelnika u gradi Manisa. Prema preliminarnim rezultatima do sada je prebrojano 85 posto glasačkih listića.

Narodna alijansa, koja okuplja AKP i MHP, osvojila je 51,9 posto glasova, dok je Nacionalni savez, koji okuplja opozicione Republikansku narodnu partiju (CHP) i Partiju IYI, osvojio 37,55 posto glasova.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako su lokalni izbori protekli na demokratski način te kako je turski narod još jednom, velikom izlaznošću, pokazao volju na biralištima. 

Erdogan je najavio važan program reformi i dodao kako će naredni izbori u Turskoj biti održani u junu 2023. godine: 

"Nastavit ćemo borbu protiv terorizma i raditi na tome da našu zemlju i regiju učinimo oazom mira. Još mnogo puta je pred nama, za ovaj narod trebamo još mnogo znoja proliti". 

Današnje izbore obilježilo je i nasilje te su zabilježena četiri smrtna slučaja, a više desetina osoba je povrijeđeno. 

Pravo glasa imalo je 57 miliona građana Birači u Turskoj.

#Svijet