Članak

Slovačka dobila prvu predsjednicu: Zuzana Čaputova pobijedila u drugom krugu

Promjene u Slovačkoj počele su u februaru 2018 godine, nakon masovnih protesta zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka. 

SARAJEVO, (Patria) -  Slovačka je dobila prvu predsjednicu, nakon što je liberalni advokat Zuzana Čaputova pobijedila na jučer održanim predsjedničkim izborima.

Nasuprot trendu jačanja populista i antievropskih političara na čitavom kontinentu, 45-godišnja Čaputova je na valu nezadovoljstva javnosti zbog korupcije odnijela pobjedu u drugom krugu, osvojivši 58,3 posto glasova, nakon obrađenih više od 98 posto biračkih mjesta. 

Njen protukandidat bio je nezavisni kandidat Maroš Šefčovič, 52-godišnji potpredsjednik Evropske komisije, a podržala ga je stranka na vlasti Smer-SD (lijevi populisti). Šeftofič je dobio je 41,7 posto glasova. 

Promjene u Slovačkoj počele su u februaru 2018 godine, nakon masovnih protesta zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka. 

Nova predsjednica učestvovala je u tim protestima, što je tadašnju vladu dovelo u nezgodan položaj i potaknulo ozbiljnu političku krizu u zemlji sa 5,4 miliona stanovnika koja je članica Evropske unije i NATO-a. 

Pravnica i ekološka aktivistica Čaputova je članica Progresivne Slovačke koju je obećala napustiti bude li izabrana na predsjedničku dužnost, a podržale su je opozicijske stranke, manja stranka u vladajućoj koaliciji koja predstavlja mađarsku manjinu i predsjednik na odlasku Andrej Kiska. 

#Svijet