Članak

"Odupri se" i opozicione stranke potpisale "Sporazum o budućnosti"

Sporazum su u ime inicijative "Odupri se" potpisali Džemal Perović, Omer Šarkić, Dejan Pejović, Demir Hodžić i Ratka Jovanović-Vukotić. 

PODGORICA, (Patria) - Na protestima u Podgorici sinoć su predstavnici grđanske inicijative "Odupri se" i svih parlamentarnih opozicionih stranaka u Crnoj Gori potpisali "Sporazum o budućnosti", kojim traže ostavke čelnih ljudi državne i pravosudne vlasti i formiranje tehničke vlade, uz obavezu da će bojkotati sve izbore dok im se ne ispune zahtjevi. 

Prema procjenama, protestu je prisustvovalo više hiljada građana, a opozicionari su po azbučnom redu izlazili na binu i potpisivali sporazum. Sporazum su u ime inicijative "Odupri se" potpisali Džemal Perović, Omer Šarkić, Dejan Pejović, Demir Hodžić i Ratka Jovanović-Vukotić. 

Poptisanim sporazumom traži se formiranje Vlade građanskog jedinstva na paritetnoj osnovi, koju bi činila trećina predstavnika vlasti, trećina iz opozicije i trećina predstvnika nevladinog sektora i uglednih intelektualaca.

Niko od onih koji sada učestvuju u vlasti neće moći da bude na čelu takve vlade, precizirano je. Navodi se i da će se dogovarati o vaninstitucionalnom djelovanju, što znači da će stranke moći da učestvuju u radu skupštine, a oko tog člana su ranije postojala sporenja i ovim rješenjem je postignut kompromis. 

Potpisnici sporazuma obavezali su se da će raditi na ubrzanju evropskih integracija.

#Region