Članak

Premijerka se ne predaje, tražimo alternativni put naprijed!

Svjetski mediji koji prate Brexit jučer su izvijestili da je prijedlog plana Brexita Therese May odbačen od strane Parlamenta po treći put, piše Patria.

Svjetski mediji koji prate Brexit jučer su izvijestili da je prijedlog sporazuma o povlačenju Therese May odbačen od strane Parlamenta po treći put, piše Patria. I to unatoč njenom do sad najvećem ulogu – prethodno iznesenoj otvorenoj ponudi da podnese ostavku odmah nakon što se njen prijedlog izglasa. 

Znajući koliko se priželjkuje njen odlazak s 'broja 10' (Downing Street 10, op.a.), May je tako ponudila da se žrtvuje za 'više ciljeve'.

Iako su premijerkini politički oponenti, ali i stranačke kolege otvoreno stavljale do znanja da žele njen odlazak, pa se čak debatiralo u medijima (i sigurno iza zatvorenih vrata) o vrlo konkretnim kandidatima za budućeg premijera, parlamentarci koji se protive prijedlogu Brexita ipak nisu 'zagrizli udicu'.

Za Theresu May nije karakteristično da odustaje pa je već najavila da će svoj prijedlog sporazuma o povlačenju vratiti na razmatranje Donjem Domu u ponedjeljak – po četvrti put.

Za premijerkin prijedlog sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU glasalo je 286, a 344 bila su protiv. Među posljednjima je tridesetak torijevaca koji ne podržavaju plan jer smatraju da zadržava Britaniju i dalje 'vezanu za Evropu'.

Još jedan poraz za May dolazi na dan kada je po prvobitnom planu Britanija trebala konačno istupiti iz EU. Umjesto toga, imamo složenu situaciju podijeljenog društva u pogledu Brexita uopće koje održava proteste diljem Londona i traži novi referendum o Brexitu. Jer, čini se, veliki dio društva žali zbog odluke o napuštanju Evropske Unije jer je ona, pored svega ostalog, dovela do političke i društvene krize kojoj se ne nazire kraj. Istovremeno, oni koji žele 'nezavisnost', što su i postigli referendumom 2016. godine, također nisu zadovoljni jer zamišljeni odlazak nikako da se desi.

Frustracija je dosegla vrhunac što naročito ilustruju ulice Londona i tenzija u vladi, naročito sada kada odbacivanje premijerkinog prijedloga po treći put najavljuje još jednu dužu odgodu cijelog procesa.

Dodatni pritisak dolazi iz pravca Evropske Unije koja je Britancima dala 11 dana za prijedlog novog plana za Brexit, a posljedično zadnjem odbacivanju premijerkinog prijedloga, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, sazvao je hitni samit lidera.

I dok se za May više ne očekuje da izvuče novi 'as iz rukava' poput vlastite ostavke (ima li jačeg), preostalo je da čekamo novi krug glasanja zakazanog za ponedjeljak o alternativama premijerkinog neuspjelog prijedloga. Podsjećamo, niti jedno od osam alternativnih rješenja predstavljenih Parlamentu, nije dobilo većinu glasova podrške. Prijedlog da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji sa EU najviše se približio većini, dok je prijedlog drugog referenduma dobio općenito najviše glasova. Trenutno se prijedlozi revidiraju i adaptiraju kako bi se približili najboljem rješenju koje bi moglo pridobiti većinu 'indikativnih glasova'.

Obzirom da je iscrpila opcije i da se sam proces našao u slijepoj ulici, špekulira se da May već uzima u obzir sazivanje općih izbora kako bi se riješila politička blokada u Parlamentu. Utoliko se čini da je ponedjeljak posljednja šansa – ako se prihvati jedna od novih-starih opcija za odnos sa EU, moglo bi se govoriti o nastavku procesa i preciziranju novog datuma za sam Brexit.

Kriza u Parlamentu i narodni protesti prava su prilika za laburiste da osvoje više mjesta u Parlamentu i postanu najveća stranka ukoliko bi se održali novi izbori. Taj cilj naročito ne skriva njihov lider Jeremy Corbyn koji koristi svaku priliku da javno osudi May za 'neuspjeh' i zatraži njenu ostavku.

Torijevci, svjesni rizika novih izbora zbog promjene sentimenta u narodu, podijeljeni su u pogledu tog prijedloga jer bi mogli izgubiti još više mjesta nego prije dvije godine.

Međutim, postavlja se i pitanje šta bi novi izbori donijeli i da li bi novi pobjednik imao bona fide soluciju za Brexit, koji je ustvari i povod za izbore. Samo pitanje implementacije Brexita nije u tolikoj mjeri uticalo na ishod prošlih izbora, vjerovatno zato jer se u to vrijeme još uvijek nije moglo pojmiti pred kakvim zadatkom se nalazi Britanija. Reći DA je relativno lako, ali put do realizacije je mnogo složeniji i, kao što nam se svakog dana kazuje, nadasve bolan. Radije, u obzir je uzeta opća kredibilnost i kompetentnost kandidata za vođenje uobičajenih političkih procesa i poslova vlade.

Situacija je sada posve drugačija i rješenja za Brexit bila bi glavni kriterij za 'prolaz' kandidata za pobjedu na izborima. Do kojih, možda, u postojećoj konstelaciji neće ni doći ako jedno od alternativnih rješenja pridobije većinu u ponedjeljak, što bi bilo ravno čudu jer podrazumijeva podršku 150 konzervativaca i većinu parlamentaraca za opcije koje su do sada bespoštedno odbacivali.

Premijerka se nedvojbeno nada da će naposlijetku proći upravo njen prijedlog. Što je, uzevši u obzir trenutni sentiment u njenoj vladi, također ravno čudu.

(L.Dž.)

 

 

#Svijet