Objavljeno u kategoriji Region na 28.03.2019 17:11:00

Jovanović: Moj zadatak i obaveza je da pomognem Komšiću

Jovanović: Bolje od drugih razumijem probleme u BiH

SARAJEVO, (Patria) - Prihvatajući iskren poziv Željka Komšića da postanem njegov savjetnik, on i ja nastavljamo ono što smo započeli u kampanji, kada smo rekli da ćemo dati zadnji atom snage da rešimo sve one probleme koji su Bosnu i Hercegovinu učinile nefunkcionalnom državom, koju Srbija često ne razumije, a i sama je nesrećna i u problemima, poručio je lider LDP-a Čedomir Jovanović u saopćenju.

"Građani koji žive u BiH, poslije preživljenog pakla, najmanje što zaslužuju je malo mira za sebe i svoje porodice. Zato oni koji ih predstavljaju u institucijama posebno moraju da imaju razumijevanja za ono što ljudi, i dvije decenije poslije kraja rata, preživljavaju. Srbija i BiH su povezane i naša društva zavise jedna od drugih. Ne možemo računati na normalan život u Srbiji ukoliko je BiH nepromijenjena, ukoliko strada i tavori. Ne bih želio da se iz kosovske krize i problema dodatno porodubi kriza u BiH, na koju se još niko nije usudio da odgovori", kaže Jovanović.

"Moj zadatak i obaveza je da pomognem i Željku Komšiću i svakome ko je spreman da razumije da stabilnost regiona direktno zavisi od naše spremnosti da na drugačiji način uređujemo svoje odnose i da nas neće nigdje odvesti potencijalno oživljavanje politike devedesetih, čemu su neki u regionu skloni", pojasnio je lider LDP-a.

Dodao je da "pomirenje, zajednički život, reforma unutrašnjeg političkog sistema, smanjivanje razlika koje postoje između svih nas – to su putokazi za mir kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svakoj okolnoj zemlji".

"To što sam posebno u BiH angažovan je zato što bolje od drigih razumem da pitanje Bosne i Hercegovine nije problem koji može tako jednostavno da se riješi, nego je za njegovo rješenje potreban i razuman Beograd, kao što moraju biti razumni i Sarajevo i Zagreb. Na svim tim adresama želim da budem kako bih objasnio onima koji donose odluke koliko je važno da jedni druge slušamo i da svoje probleme rješavamo zajedno. Evropa i uzdrmani svijet nemaju mnogo vremena za nas i naša otvorena pitanja i zato smo, više nego ikad, prepušteni sami sebi i svojoj spremnosti da se mijenjamo i učimo iz prošlosti i grešaka koje su tada neki činili", naveo je Jovanović u saopćenju.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android