Članak

Avaz Twist Tower: U julu prvi put Svjetski kup u skokovima s padobranom

Julian Deplidge i Lewis Jones, obojica iz Velike Britanije, izvest će danas u 18:00 sati dva skoka sa Avaz Twist Towera.

SARAJEVO, (Patria) - Od 4. do 7. jula Sarajevo će biti domaćin prvog Svjetskog kupa u BASE skokovima – Sarajevo Air GameZ. Skokovi sa Avaz Twist Tower-a po prvi put u historiji ovog sporta okupit će na jednom mjestu najuspješnije skakače iz dvadesetak zemalja.

Kako bi predstavnicima medija i bh. javnosti približili ovaj zahtjevni sport, Julian Deplidge i Lewis Jones, obojica iz Velike Britanije, izvest će danas u 18:00 sati dva skoka sa Avaz Twist Towera.

Skokovi sa Avaz Twist Tower-a će biti još jedan u nizu svjetskih događaja koji promovišu Sarajevo i upotpunjuju njegovu turističku ponudu. BASE skokovi s padobranom nastali su 1972. godine, a ime BASE je akronim koji opisuje mjesta sa kojeg se skokovi mogu izvoditi:  B (buildings-zgrade),  A (antennas-antene),  S (span-most/greda) i E (Earth – zemlja/litica).
 
Julian Deplidge, osnivač Air GameZ takmičenja u Velikoj Britaniji, do sada ima više od 700 skokova u više od 30 zemalja svijeta, dok se Jones može pohvaliti sa 1.753 skoka u karijeri.

#Lifemagazin