Članak

Theresa May najavila ostavku

Britanska premijerka Theresa May najavila je svojim stranačkim kolegama da će podnijeti ostavku odmah nakon što se prihvati njen plan prve faze Brexita.

Britanska premijerka Theresa May najavila je svojim stranačkim kolegama da će podnijeti ostavku odmah nakon što se prihvati njen prijedlog povlačenja Velike Britanije iz EU, a prije sljedeće faze tog procesa, piše Patria.

Njeno obećanje mnogi smatraju očajničkim potezom kojim May nastoji pridobiti podršku torijevaca za njen plan koji je do sada dva puta odbačen.

Premijerkin potez dolazi u vrijeme kada parlamentarci daju svoje 'indikativne glasove' na osam alternativnih opcija za izlazak Velike Britanije iz EU, uključujući sporazum o povlačenju, referendum, carinsku uniju i sporazum u norveškom stilu, od kojih niti jedna opcija nije pridobila većinu.

'Jasno mi je raspoloženje parlamenta. Znam da postoji želja za novim pristupom i novim vođstvom u drugoj fazi pregovora o Brexitu i ne želim tome stati na put', izjavila je May i dodala 'znam da su neki zabrinuti da ako glasaju za sporazum o povlačenju, da bih to uzela kao mandat i požurila u drugu fazu bez debate koju trebamo imati. To neću, čujem šta mi govorite. Ali moramo završiti sa sporazumom i sprovesti Brexit', podvukla je premijerka.

Također je kazala da je spremna napustititi svoju funkciju ranije kako bi  učinila 'što je ispravno za zemlju i stranku'.

Međutim, ukoliko se sporazum o povlačenju prihvati, što bi značilo izlazak Britanije iz EU unutar dva mjeseca, May bi mogla napustiti funkciju prije ljeta.

Baš kako je i predvidjela, premijerkin potez je potaknuo novu debatu unutar torijevskih krugova, ovog puta o njenoj zamjeni, što će vjerovatno dovesti do glasa podrške za njen plan kako bi što prije otišla s funkcije.

Međutim, iako dobro zamišljeno, doduše, uz žrtvu sa strane premijerke, još uvijek nije sigurno da će dobiti punu podršku koja uključuje i Demokratsku unionističku stranku, kao i gotovo sve Kozervativne Euroskeptike, osim u slučaju da više laburista  da svoj glas podrške ili pak ostanu suzdržani.

U svom obraćanju, premijerka je priznala da je osjetila pritisak koji se vrši na nju da napusti funkciju. 'Ne idem po barovima i salonima kako bih ogovarala s kolegama, ali to ne znači da nisam čula poruku', kazala je May.

Kao što je i za očekivati, već se pojavljuju imena mogućih kandidata za funkciju premijera. Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson je već stavio do znanja da će podržati premijerkin plan ukoliko ona nakon toga podnese ostavku. Pored njegovog imena, pominje se Dominic Raab, bivši sekretar Brexita, Jeremy Hunt, ministar vanjskih poslova koji je naslijedio Johnsona kao 'klasični konzervativni kandidat' i nekolicina drugih.

Iako se doima manipulativan na prvi pogled, politički i strateški potez Therese May u osnovi pokazuje njenu iznimnu odgovornost prema državi, vladi, stranačkim kolegama i oponentima, piše Patria 

 

 

#Svijet