Članak

U Novom Sadu spalili transparent koji veliča Karadžića

Organizacija „Mlada Vojvodina“ danas je skinula a potom i spalila transparent “Radovan Karadžić heroj”,

(Patria) - Organizacija „Mlada Vojvodina“ danas je skinula a potom i spalila transparent “Radovan Karadžić heroj”, koji su jutros nepoznati počinioci okačili na jedan nadvožnjak u Novom Sadu, a potom su iz te organizacije na društvenim mrežama objavili fotografije i kratki film o akciji skidanja i spaljivanja transparenta. 

Novosadski portal Autonomija, čiji je osnivač Nezavisno društvo novinara Vojvodine, piše da se na filmu čuje kako ženski glas naredbodavnim tonom kaže: “Skidaj”, a potom se vide dvije osobe koje imaju marame preko lica kako skidaju transparent sa nadvožnjaka. Transparent su poprskali zapaljivom supstancom a zatim su ga spalili na travi, prenosi agencija Patria.

Na kraju snimka vidi se jedna od osoba koja je učestvovala u akciji, koja ima crvenom maramom prekrivena usta i nos, sunčane naočale i kačket, i pokazuje četiri prsta.

Autonomija podsjeća da su četiri podignuta prsta, bez palca, simbol onih koji se zalažu za široku autonomiju Vojvodine.

Na Instagram profilu Mlade Vojvodine taj kratki film označen je tagovima “No pasaran”, “Vojvodina nazi free zone”, “Smrt fašizmu”, “Neće proći”, “Vojvodina Vojvođanima”, “Vojvodina Novi Sad”.

Bivši predsjednik Republike Srpske, entiteta u BiH, Radovan Karadžić osuđen je pred Međunarodnim sudom u Hagu na doživotnu robiju zbog genocida, etničkog čišćenja i zločina protiv čovečnosti tokom rata u BiH devedesetih.

#Region