Članak

Uredna kuća, uredan život

Umjetnost pospremanja doma po formuli Marie Kondo više nije novost; milioni su saznali za njen metod KonMari koji pretvara vaš dom u uredan prostor.

Umjetnost pospremanja doma po formuli Marie Kondo više nije novost; milioni su saznali za njen metod KonMari koji pretvara vaš dom u uredan prostor.

Ali to nije sve – ključni efekt njene metode je u tom što će, nakon što uspostavite red u kući, red zavladati i u vašem životu. Tako tvrdi ova mlada autorica 4 knjige koja već godinama savjetuje klijente kako da pospreme svoje domove i živote, a drži i edukacijske treninge na istu temu.
Marie često primi pisma zahvale od svojih klijenata u kojima otkrivaju kako su nakon treninga ili savjetovanja izašli iz životnog zastoja pa su na primjer dali otkaz i osnovali firmu, ušli u novu sretnu vezu, poboljšali odnos sa supružnikom, smršavjeli i sl.
Vjerovatno se pitate kako to da stalno čistite, a ne čini vam se da se bilo šta mijenja na životnom planu – kao da ste u začaranom krugu. Možda ste u zastoju.

Šta je to zastoj
Životni zastoj uglavnom se odnosi na stanje stagniranja kada se u pogledu određenog životnog aspekta ili pitanja ne krećete ni naprijed, ni nazad, a trebali bi jer situacija zahtijeva razriješenje. Vrtite se u krug; danas mislite jedno, sutra drugo. Ovo stanje često je uzrokovano ili udruženo sa neosviještenim unutarnjim konfliktom u pogledu nekoga ili nečega u vašem životu, što vas i sprečava da donesete odluku, napravite iskorak i izađete iz začaranog kruga. U zastoju je i vaša energija, te ovo stanje obično prate povlačenje (provodite sve više vremena kući), prejedanje, gomilanje nepotrebnih stvari, pogrešni izbori, posljedično umor, gubitak energije za svakodnevne aktivnosti to sve, ako potraje, može odvesti u depresiju.

I dok se zastoj katkada može riješiti 'sam od sebe' spontanom promjenom životnih okolnosti koje ga uzrokuju, nekada je neophodna stručna pomoć kouča, savjetnika ili terapeuta. Ako ga, pak, sami uspijete bar osvijestiti uz pomoć psihološke literature ili razgovora s drugima, ili možda baš ovog članka, poduzmite akciju – krenite sa detoxom vlastitog doma.

Filozofija minimalizma
Minimalizam je u korijenu mnogih istočnjačkih filozofija. Premisa da se trebamo odreći vezanosti za materijalne stvari koje posjedujemo jer nas one ne smiju definirati, stara je koliko i sam Budizam, na primjer. Posljedično, sreća i zadovoljstvo kojima težimo na svom životnom putu, ne bi se trebale vezati za materijalno – njihov izvor bi trebao biti u nama samima i našim odnosima sa drugima. Podjednako, ni patnja ne bi trebala biti uzrokovana ne posjedovanjem materijalnog (tu mislimo na stvari bez kojih možemo, luksuz i sl.). Kada se oslobodimo viška stvari, podići će se mnogi 'filteri' kroz koje smo posmatrali sebe i svoj život. Pogled će se razbistriti pa ćemo i sebe i život jasnije vidjeti.

Gdje uopće početi? Ova 3 koraka možete odmah poduzeti, a pozitivne efekte nećete dugo čekati: 
1. Osloboditi se viška stvari koje ne povećavaju vrijednost vašeg života
2. Kupovati samo neophodne stvari čime ćete spriječiti dodatno zaduživanje
3. Trošiti na iskustva umjesto na stvari
Ova strategija će vam pomoći da razvijete bolje odnose s ljudima jer ćete jasnije vidjeti prave životne vrijednosti.

Budi li radost?
Ni Marie Kondo u svojim organizacijskim počecima nije odmah imala rješenja za pospremanje doma koje će dovesti do instant životne radosti. Prvo je shvatila da puko bacanje stvari neće donijeti zadovoljstvo nego, moguće, još veću frustraciju zbog finansijskog gubitka. Shvatila je da trebamo birati šta želimo zadržati, a ne čega se želimo riješiti. I tako je došla do formule – kada krenete sa pospremanjem, odnosno sortiranjem stvari, svaku stvar uzmite u ruku i zapitajte se: 'Budi li ovo radost u meni?'

Ako budi, zadržite. Ako ne, odbacite.

Pravilo 90/90
Savremeni pobornici minimalizma poput Joshue Fields Millburna i Ryana Nicodemusa, ustanovili su pravilo 90/90 koje možete primijeniti na bilo koju stvar: ako je niste koristili zadnjih 90 dana i nećete je koristiti narednih 90 dana, riješite je se bez griže savjesti.
Ova dvojica minimalista vrše globalni uticaj na živote ljudi putem svoje web stranice the minimalist.com, knjiga, napisa i podcasta, jer duboko vjeruju da je minimalizam kao životna filozofija posebno primjenjiv u savremenom dobu konzumerizma.

Minimalizmom do slobode
Joshua i Ryan smatraju da je minimalizam svojevrsan put do slobode, te da nam može pomoći da se oslobodimo straha, briga, krivice, depresije i zaglavljenosti u svijetu konzumerizma kojem mnogi od nas robuju.
Savremeni minimalisti ne smatraju da ima bilo šta loše u posjedovanju materijalnog; problem nastaje kada stvarima pripisujemo preveliki značaj i vrijednost spram naših odnosa s drugima, zdravlja, osobnog rasta i ličnog doprinosa zajednici.
Uredu je imati vozila, nekretnine, markiranu garderobu, ali da li procjenjujemo vlastitu vrijednost na osnovu stvari koje posjedujemo i, posljedično, da li bi naša vrijednost pala kada bi ostali bez tih stvari? Da li smatramo da smo vrijedniji u očima drugih na osnovu našeg 'imovinskog kartona'? Šta ako ga izgubimo?

Možda je vrijeme da lagano krenemo sa proljetnim čišćenjem oko sebe i u sebi.

(living.ba)

 

 

#Lifemagazin