Članak

Da li ste u simbiotskom odnosu?

70-ih godina prošlog stoljeća Aaron i Jacqui Schiff definirali su simbiozu kao pojavu kada se dvije ili više osoba ponašaju tako kao da čine jednu osobu.

70-ih godina prošlog stoljeća Aaron i Jacqui Schiff definirali su simbiozu kao pojavu kada se dvije ili više osoba ponašaju tako kao da čine jednu osobu, piše za portal Living psiholog i psihoterapeut Elma Omersoftić.

U psihološkom smislu, simbioza je termin koji koristi Transakciona analiza najčešće da objasni odnose koji nisu zdravi i koji sprečavaju pojedinca da ispuni svoje pune kapacitete u toku života, i da živi autentično.

Simbiotske odnose možemo prepoznati u različitim formama: u odnosu između roditelja i djece, supružnika, partnera, prijatelja itd.

Kako prepoznati simbiozu?
Ukoliko ste nekad u odnosu sa drugom osobom iskusili da ste zanemarili svoje potrebe, a u isto vrijeme odlučivali i pretjerano brinuli o životu druge osobe, a da se pritom druga osoba u odnosu pasivno prepustila da je vodite kroz život zanemarujući svoje kapacitete, moguće da ste bili ili ste još uvijek u simbiotskom odnosu.

Simbiozu možemo nazvati zdravom jedino u odnosu između majke i djeteta dok je dijete u dobi kada nije u stanju da se samo brine o sebi, ili kada jedna osoba u odnosu trenutno nema resurse da se brine o sebi (npr. bolest).

Primjer simbioze u našoj kulturi jeste produžena psihološka vezanost djece za roditelje, koju karakterizira problem sa separacijom i pasivnost odrasle osobe (npr. u dobi oko 30 godina) u smislu da  ne donosi odluke samostalno niti preuzima odgovornost za svoje postupke, kontinuirano se oslanjajući na podršku i mišljenje roditelja.

Svjedoci smo takvih simbioza na relaciji roditelj – dijete i nakon sklapanja braka, kada se ovakvi obrasci ponašanja nastavljaju i kada počinju uticati na zajednički život dvije osobe.

Simbiotski scenarij se može desiti i u partnerskom odnosu – kada jedna osoba u odnosu donosi životne odluke za oboje, a druga se adaptira. To bi značilo da jedan od partnera preuzima ulogu roditelja i odraslog u vezi, a druga osoba se adaptira i preuzima ulogu djeteta. Ovakav odnos onemogućava partnerima da koriste sve dijelove svoje ličnosti. Na primjer, osoba koja odlučuje kao roditelj može osjetiti veliki teret i zaboraviti na svoje potrebe da nekad zaplače, da osjeti bespomoćnost kao i da pogriješi, dok osoba koja se adaptira može zaboraviti da posjeduje kapacitete da odlučuje, da se naljuti i da osjeti sve prednosti zrele ličnosti. Partner koji se adaptira u odnosu koristi pasivna ponašanja kako bi pozvao drugog parnera da se brine o njemu.

Simbiotske relacije mogu ostaviti dugoročne posljedice po fizičko i mentalno zdravlje pojedinca u smislu niskog raspoloženja, osjećaja bezizlaznosti ili 'zaglavljenosti', niskog samopoštovanja, psihosomatskih oboljenja, anksioznosti, različitih iracionalnih strahova, poteškoća u ostvarivanju socijalnih kontakata itd.

Kako izaći iz simbiotskog odnosa?

1. Na početku, važno je da promijenite stav da izlazak iz simbioze znači katastrofu i da nužno znači prekid kontakta između osoba koje su u simbiotskom odnosu. Suprotno tome, izlazak iz simbioze pomaže svakoj osobi u odnosu da bolje upozna svoju ličnost kao i da proširi svoje socijalne kontakte i time poveća životno iskustvo i samopoštovanje.

2. Drugi korak jeste da steknete uvid u uzroke simbioze koji su posljedica neke od zabrana u djetinjstvu (o kojima je bilo riječi u prethodnoj kolumni) poput zabrane na odrastanje ili zabrane na vlastito mišljenje ili emocije.

3. Važno je da razmislite koje su to vaše potrebe u odnosu i da ih otvoreno podijelite sa partnerom, roditeljem ili prijateljem. Nemojte zaboraviti da je ljutnja normalna emocija u zdravom bliskom odnosu, a ljutnja će vam biti potrebna kako biste izašli iz simbiotskog odnosa.

4. Ukoliko ste vi osoba u simbiozi koja se o svemu brine i odlučuje, razmislite da li ste možda otpisali kapacitete druge osobe u odnosu i da li možete neke od odgovornosti trebate prepustiti  njoj/njemu (npr. organizovanje putovanja, plaćanje računa) i razmislite koje su to potrebe koje bi vaše 'unutrašnje dijete' rado ispunilo sebi, a nemate vremena zbog preuzimanja na sebe velikog broja obaveza.

5. Ukoliko ste osoba u odnosu koja se pretjerano prepušta i adaptira, počnite preuzimati odgovornost kako biste drugoj osobi dali do znanja da ste odrasla ličnost.

6. Počnite razmišljati da je sasvim ok biti u odnosu, a biti različit.

 

 

 

 

#Lifemagazin