Članak

Parlament izglasao preuzimanje kontrole nad Brexitom

Premijerka Theresa May primila je novi politički udarac kada su parlamentarci izglasali u ponedjeljak uvečer preuzimanje kontrole u Donjem domu parlamenta nad britanskim izlaskom iz Evropske unije.

Premijerka Theresa May primila je novi politički udarac kada su parlamentarci u ponedjeljak uvečer izglasali preuzimanje kontrole u Donjem domu parlamenta nad britanskim izlaskom iz Evropske unije, u potezu bez presedana kojim žele doći do većine za bilo koju opciju izlaska, prenosi Patria.

Glasanjem u kojem je 329 glasova bilo 'za', a 302 'protiv' amandmana koji su podržali zastupnici različitih stranaka, vlada premijerke Therese May doživjela je poraz.

Premijerka je izjavila da 'ne garantira da će prihvatiti njihovu odluku'.

Protiv vlade je glasalo trideset parlamentaraca torijevaca, uključujući tri ministra. Richard Harrington, Alistair Burt i Steve Brine podnijeli su ostavke na ministarske pozicije, a Harrington je optužio vladu da 'igra rulet sa životima Britanaca', piše britanski list Guardian.

Premijerka je ponudila parlamentarcima seriju glasanja o alternativama za Brexit. Ona smatra da bi dozvola parlamentarcima da preuzmu agendu Donjeg doma predstavljala 'neželjeni presedan'.

Lider laburista Jeremy Corbyn je naglasio da vlada mora ozbiljno pristupiti procesu, te da 'vlada nije uspjela, a ovaj Dom mora, i vjerujem, da će uspjeti'.

Očekuje se da će parlamentarci nastojati postići konsenzus o tome kako dalje, uključujući 'potvrdni glas' javnosti o prijedlogu parlamentaraca, za što se premijerka još ranije očitovala da ne želi.  

U seriji tzv. 'indikativnih glasanja' parlamentarci će moći glasati za nekoliko opcija, koje će vjerovatno uključiti i glasanje o 'mekšem Brexitu' te o drugom referendumu. Ta su glasanja zamišljena kao testiranje volje parlamenta kako bi se vidjelo šta vodi većinu. Međutim, u amandmanu nije preciziran format glasanja i kako će funkcionirati.

Premijerka May je naglasila da je skeptična u pogledu procesa jer nema garancije da će proizvesti većinu za bilo koji pravac djelovanja, kao i to da ona neće dopustiti da se vlada tek tako složi sa ishodom. 'Glasanje bi moglo odvesti do rezultata o kojem se ne može niti pregovarati sa EU', upozorila je May parlamentarce.

Šta su to indikativni glasovi

Indikativni glasovi parlamentaraca u pogledu određenog broja opcija bi trebali 'osjetiti puls' parlamenta u pogledu formiranja većine za određenu opciju.

Svi koji su podržali opciju indikativnog glasanja vjeruju da je to jedini način izlaska iz trenutnog političkog zastoja.

Iako vlada kontrolira dnevne aktivnosti Parlamenta, parlamentarci su u ponedjeljak uvečer podržali prijedlog grupe kolega uključujući laburistu Hilary Benna i konzervativca Sir Olivera Letwina, da preuzmu raspored.

Kako je već najavljeno u medijima, ovaj proces će uključiti i planove za Brexit od strane parlamentaraca, poput carinske unije sa EU, piše Guardian.

 

 

#Svijet