Članak

Izrael pokrenuo napad na Gazu

Izraelska vojska je ranije za napad optužila palestinski pokret Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze.

(Patria) - Izraelska vojska objavila je da je počela s napadima na Hamasove mete u Gazi, nakon što je iz blokiranog pojasa u jutarnjim satima izveden raketni napad na Izrael.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee je izjavio da napadi imaju za cilj uništenje položaja Hamasa, javila je objavila je Al Jazeera.

Prema Ministarstvu informacija Gaze, zračni napadi izraelske avijacije usmjereni su na sjeverni dio Pojasa Gaze, dok je portparol ministarstva zdravstva Ashraf al-Qudrah izjavio da su bolnice i ambulante u pojasu spremne da prime eventualne žrtve napada.

 

 

Ministratsvo zdravlja je, također, pozvalo stanovništvo da preduzme sve mjere predostrožnosti.

Al Jazeerin reporter Harry Fawcett, koji izvještava sa granice gaze i Izraela, rekao je da su izraelski zvaničnici izdali slična upozorenja stanovnicima na izraelskoj strani.

Uništena jedna zgrada 

„Vidimo nekoliko oblaka dima iznad Gaze, a dolazi i potvrda da je izraelska vojska počela s udarima. U krugu od 40 kilometara oko granice, izraelski zvaničnici pozvali su na otvaranje skloništa, zbog mogućeg kontraudara iz Gaze“, rekao je on, te je dodao:

„Od naših kolega u Gazi čujemo da su udari za sada izvršeni na prazne poligone koji se dovode u vezu sa Hamasovim vojnim krilom, kao i na pomorsku bazu".

Nešto kasnije, Fawcett je izvijestio da je jedna zgrada u gusto naseljenom dijelu grada "potpuno uništena"

Na licu mjesta viđena su vozila hitne pomoći. 

Upitan da li je Hamas odgovoran za ralansiranje rakete prema Izraelu, glasnogovornik organizacije Abdullatif al-Kanoo je Al Jazeeri rekao:

„Izraelci nastavljaju s blokadom Gaze i praktikuju sve vrste agresije prema Palestincima. Zato, izraelska okupacija mora nositi konsekvence. Hamas neće ostaviti svoj narod“.

On je osudio izraelski odgovor.

„Trenutno bombardovanje Pojasa Gaze reflektira njihovu zločinačku prirodu. Palestinski otpor neće dozvoliti okupatoru da ugnjetava naš narod“.

Hamasov politički lider Ismail Haniya je pozvao Palestince da se ujedine u odgovoru na izraelski napad.

„Palestinci se ugnjevaju na mnogim frontovima – u Jerusalemu, na Zapadnoj obali, Gazi, kao i u izraelskim zatvorima. Ovom pokolju se moramo suprotstaviti ujedinjeno, u saradnji sa našim arapskim saveznicima“, rekao je on.

Izrael krivi Hamas za napad

Na početku susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a nedugo nakon početka izraelskog napada na Gazu, Američki predsjednik Donald Trump rekao je da budući mirovni dogovor na Bliskom istoku mora uključivati pravo Izraela na samoodbranu.

Našto ranije, izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Nikolaj Mladenov osudio je raketni napad na Izrael izveden iz Pojasa Gaze u kojem je ranjeno sedam osoba i nazvao ga "apsolutno neprihvatljivim".

Mladenov je napisao na Twitteru da UN i egipatski posrednici intenzivno rade sa obje strane, ali da je "situacija još uvijek napeta", prenio je AP.

Zalaganje Egipta i UN-a za prekid vatre između Izraela i pokreta Hamasa je u prošlosti dalo rezultate i zaustavilo nasilje.

Raketni napad iz Pojasa Gaze izveden je u ponedjeljak ujutro i u tom napadu je pogođena kuća u Mishemeretu, sjeverno od grada Kfar Saba, a ranjeno je sedam osoba, uključujući bebu, dvoje djece i dvije žene.

Izraelska vojska je ranije za napad optužila palestinski pokret Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze.

#BiH