Članak

Čuturić za Patriju: U Goraždu žive četiri katolička vjernika, trudimo se napraviti zavjetnu crkvu

Župnik Čuturić kaže da se preostali katolici u Goraždu mole u kapelici smještenoj u podrumu Župne kuće.

(Patria) - U Goraždu trenutno žive četiri katolika koja prakticiraju vjeru, a pesimističan sam što se tiče rasta broja vjernika, jer narod odlazi i iz krajeva gdje ekonomski uslovi nisu tako loši, kazao je za Patriju Željko Čuturić, župnik Župe goraždanske.

Komentarišući mogućnost da Goražde jednog dana postane nešto što je danas Međugorje, župnik Čuturić kaže da bi se to približno moglo i desiti u nekoj budućnosti.

"Kardinal Puljić trudi se da napravimo zavjetnu crkvu Drinskim mučenicama mimo spomenika. Projekat ima, dvojica svećenika pregovaraju s općinom Goražde i traži se adekvatna lokacija", dodaje Čuturić.

Navodi da je bila ponuđena jedna lokacija, ali da je bila daleka od spomenika i nepristupačna, pa se od svega toga odustalo. 

Župnik Čuturić kaže da se preostali katolici u Goraždu mole u kapelici smještenoj u podrumu Župne kuće. 

Drinske mučenice su časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi, koje su četnici ubili 15. decembra 1941. na obalama Drine u Goraždu.

Ubijene su predstojnica časna sestra Jula Ivanišević (Hrvatica), časna sestra Berchmana Leidenix (Austrijanka), časna sestra Krizina Bojanc (Slovenka), časna sestra Antonija Fabjan (Slovenka) i časna sestra Bernadeta Banja (Hrvatica mađarskog porijekla).

Papa Benedikt XVI. pokrenuo je 2011. godine postupak beatifikacije pet časnih sestara. Papa Benedikt XVI. je 14. januara potpisao dekret o mučeništvu Drinskih mučenica. Time je otvorio put za njihovu beatifikaciju, istog dana kada je potpisao i dekret o beatifikaciji Ivana Pavla II., koja je obavljena u Rimu 1. maja 2011. godine uz prisustvo oko dva miliona hodočasnika.

Dana 24. septembra 2011. u 11 sati u Sarajevu je bila beatifikacija Drinskih mučenica u olimpijskoj dvorani Zetra. Beatifikaciju je predvodio papinski izaslanik i pročelnik kongregacije za proglašenje svetaca salezijanac kardinal Angelo Amato.

Od tada konstantno raste zanimanje katoličkih hodočasnika za Goražde i posjetu spomeniku koji je u ovom gradu podignut Drinskim mučenicama. 

#Intervju