Članak

Izetbegović još uvijek traži partnere za vlast, sjednica Predsjedništva 28. marta

Za sada je izgledno da bi to mogli biti Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost.

SARAJEVO, (Patria) – Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije neće biti održana u ponedjeljak kao što je najavljivao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, već u četvrtak 28. marta, potvrđeno je za agenciju Patria iz stranačkog vrha. 

Izetbegović je 15. marta nakon sjednice Predsjedništva izrazio očekivanje da će pregovori oko formiranja vlasti biti okončani do 24. marta ali taj proces nije završen niti je poznato kada bi se mogao očekivati pozitivan ishod. 
Sastanak lidera SDA, HDZ BiH i SNSD-a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika koji je održan u ponedjeljak okončan je bez konačnog dogovora. Kako je kazao Dodik dogovoreno je da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pripada Srbima, kao i da će po tri mjesta u VM dobiti sva tri partnera. 

SDA i dalje insistira na usvajanju Godišnjeg nacionalnog plana, ali i na još nekoliko partnera koji bi bili spremni ući sa SDA u vlast. Kako je kazao Izetbegović “što više to je bolje”, s obzirom da su i HDZ i SNSD okupili i druge partnere.
Za sada je izgledno da bi to mogli biti Demokratska fronta i Savez za bolju budućnost. Očekuje se da budu održani i sastanci u narednih nekoliko dana. Izetbegović je poručio kako je SDA spremna i odustati od nekoliko pozicija u korist partnera. 

Predsjednik SDA na press konferenciji 15. marta kazao je da su zainteresirani za četiri pozicije u Vijeću ministara ali je nabrojao pet ministarstava i to finansija i trezora, odbrane, pravde, civilnih i vanjskih poslova. Nakon što je postignut dogovor da svi dobiju po tri pozicije, Izetbegović nije otkrio koje tri će dobiti SDA sa partnerima. 

#BiH